Izbjeglice zarobile i predale policiji švercere ljudima

Autor

Mladen Vrabec (33) iz Kraljevca na Sutli i Davor Drčić (27) iz Sutlanskog Lubovca u srijedu su na zlatarskom Županijskom

p_357722vrabec_drcick.jpg
Mladen Vrabec (33) iz Kraljevca na Sutli i Davor Drčić (27) iz Sutlanskog Lubovca u srijedu su na zlatarskom Županijskom sudu nepravomoćno osuđeni svaki po 3 godine zatvora za razbojstvo nad iranskim izbjeglicama.


Prvooptuženi Dragutin Drgestin (53) iz Kraljevca na Sutli i drugookrivljeni Marijan Dobrin (37) iz Klanjca oslobođeni su krivnje za isto kazneno djelo, mada sud sumnja, kako je obrazlažući presudu istaknuo predsjednik vijeća sudac Tomsilav Ivanda, da su i oni bili umiješani u «prljavi» posao. No, za to nema dokaza. Četvoricu Zagoraca se teretilo se da su neutvrđenog dana početkom travnja 2000. na granici sa BiH preuzeli 14 te ih osobnim automobilima dovezli u Kraljevec na Sutli.

Četiri su ih dana držali zatvorene u napuštenoj kući Vrabecovog oca s namjereom da ih ilegalno prebace u Sloveniju, a zadnjeg su ih dana krenuli orobiti naoružani pištoljima. No, Iranci su se im se suprotstavili i savladali su Vrabeca, Drčića i trećeg nepoznatog razbojnika, dok je četvrti pobjegao sa plijenom od najmanje 29 tisuća njemačkih maraka, 500 američkih dolara i 150 franaka te zlatnim nakitom.

Trećeg su razbojnika Iranci pustili da im donese oduzete putovnice, no kad se on nije vratio pozvali su hrvatsku policiju i dobrovoljno su se predali. Vrabecu i Drčiću u izrečenu kaznu računa se vrijeme provedeno u pritvoru, od 7. travnja do 1. prosinca 2000. Ovo je bilo drugo suđenje na istome sudu, jer je Vrhovni sud ukinuo prvu presudu kojom je svaki od optuženih «zaradio» po 10 mjeseci zatvora.

Za drugostupanjski sud bile su sporne fotografije na kojima su Iranci prepoznali Drgestina i Dobrina i koje su bile jedini dokaz koji je kompromitirao ovaj dvojac.

Kako je Vrhovni sud fotografije izdvojio iz spisa, naglasio je sudac Ivanda, nije bilo nijednog drugog dokaza koji bi doveo u vezu Drgestina i Dobrina sa ovim, kako je rekao sudac, «podmuklim» i «prljavim» djelom.
NAjčitanije