Izborna skupština Saveza udruga umirovljenika


U Zaboku je održana godišnja izborna skupština Saveza udruga umirovljenika Krapinsko-zagorske županije. Kako je iznio

Izborna skupstina umirovljenika.jpg

U Zaboku je održana godišnja izborna skupština Saveza udruga umirovljenika Krapinsko-zagorske županije. Kako je iznio predsjednik Saveza Stjepan Šimag u protekloj su godini mnogo radili na poboljšanju materijalnog položaja svih zagorskih umirovljenika, posebno onih najsiromašnijih. Deset posto njih prima mirovine manje od 1.000 kuna, a čak četrdeset posto manje od 2.000 kuna. Savez se i dalje s Maticom umirovljenika Hrvatske i Hrvatskom strankom umirovljenika bori za izmjenu propisa po kojima bi se mirovine usklađivale s rastom plaća i troškovima života sa stopostotnim, a ne pedeset postotnim iznosom.

Zabok najpravedniji

- Usklađivanje s 50 postotnim iznosom svake nam godine donosi sve manje mirovine, zbog čega smo došli na 38 posto od prosjeka plaća, a prije 5 godina bili smo na 42 posto. Ako se ovaj trend nastavi, mirovine će nam svake godine biti manje za 1,5 posto, što će mnoge dovesti do ruba egzistencije - istaknuo je Stjepan Šimag.

Izvršni i Nadzorni odbor Saveza više su puta razmatrali problem povrata preostalih 50 posto duga jer su konstatirali da je Vlada umirovljenike obmanula ponudivši im 50 posto na kraći, odnosno 100 posto na dulji rok otplate.

-Vladi i Republičkom zavodu za mirovinsko osiguranje podnijeli smo zahtjev u kojem tražimo povrat preostalih 50 posto i ponovni izračun duga u kojem neće biti uključeni dodaci na mirovine. Republički zavod opravdava se da je postupio prema zakonu, no mi tvrdimo da neke njegove odredbe nisu zakonite. Svoj smo zahtjev proslijedili Ustavnom sudu RH, a bude li potrebno, obratit ćemo se i Međunarodnom sudu pravde u Den Haagu - rekao je Šimag.

Što se podjele božićnice tiče, umirovljenici smatraju da je od svih gradova i općina Krapinsko-zagorske županije najpravednije postupio Zabok. Smatraju kako bi bilo dobro da u cijeloj županiji, ali i državi božićnicu dobiju svi umirovljenici, ali srazmjerno visini mirovine, a nikako jednako. Financiranje udruga umirovljenika također nije zadovoljavajuće riješeno, izvori prihoda uglavnom su članarine, potpora općina i gradova je slaba, a jedini izuzetak su Veliko Trgovišće i Zabok.

Izabrani su i novi članovi rukovodstva Saveza udruga umirovljenika Krapinsko-zagorske županije za naredne četiri godine, s time da su učinjene samo male izmjene jer je ocijenjeno da su radili vrlo kvalitetno na dobrobit svih udruga umirovljenika naše županije.

NAjčitanije