Izborno povjerenstvo poništilo kandidaturu HDZ-ovog kandidata za gradonačelnika

Autor

Županijsko izborno povjerenstvo poništilo je danas poslijepodne (nedjelja) rješenje o pravovaljanosti kandidature Milana

babic_hdz1.jpg

Županijsko izborno povjerenstvo poništilo je danas poslijepodne (nedjelja) rješenje o pravovaljanosti kandidature Milana Babića (HDZ) za gradonačelnika Oroslavja, potvrdivši sumnje suparničke koalicije (SDP, HNS, ZDS, HSU) da je na popisu onih koji su ga poduprli pet umrlih osoba.

Osim toga, zbog niza drugih lažnih podataka, poput izmišljenih brojeva osobnih iskaznica, neprijavljenog boravišta u gradu (19) te potpisa koji su krivotvoreni (206), a i osoba koje su se našle više puta na istom popisu, povjerenstvo je zaključilo da Babićeva lista nema dovoljan broj onih koji su ga podržali.

Ukratko, Oroslavje je grad s manje od 10000 stanovnika i Babiću je bilo dovoljno 200 potpisa potpore, a kako je čak 207 onih s neodgovarajućim podacima od ukupno nanizanih 249, njegova kandidatura pada.

Babić je tako nanio nevolje i svojim partnerima, HSLS-u, A-HSS-u i ZS-u jer se postupak kandidiranja više ne može ponoviti budući su za to istekli rokovi. Babić i partneri mogu se žaliti poslije ovakve odluke Županijskog izbornog povjerenstva Ustavnom sudu RH u roku od 48 sati od primitika, što su pri današnjem preuzimanju.rješenja na Županijskom sudu u Zlataru i najavili.

Samo preuzimanje rješenja nije prošlo bez arogancije HDZ-a, javljaju podnositelji zahtjeva za provjeru koji su ga došli preuzeti. Babić koji je u međuvremenu prizdravio, već je počeo okrivljavati sve oko sebe, a iz svega onoga što je izrekao na sudu da se zaključiti da je on za to da se podaci o popisu birača 'provjeravaju na licu mjesta, uz stručnjake iz matičnog ureda te policiju'. U njegovom slučaju, bio bi nužan i grafolog, komentirala je koalicija.

Neslužbeno, nakon što je Babićeva lista doprla do javnosti, nje više nema na popisu onih koji su poduprli županijsku listu kanididata HDZ-a za župana Milivoja Škvorca. O sudbini te liste koja također ide na provjeru na zahtjev ŽO SDP-a KZŽ, znat će se nakon obimnog posla provjere sada 249 manje od 9000 osoba koje su navedene kao Škvorcova potpora.

Izvor: Slobodna Dalmacija

NAjčitanije