Izložba o jedinstvenom nalazu 

Autor Zagorje.com
FotoJet.jpg

U srijedu, 2. listopada u Muzeju krapinskih neandertalaca otvorena je gostujuća izložba Gradskog muzeja Varaždin pod nazivom ERIK/A VUNASTI NOSOROG. 

Izložba je to o jedinstvenom paleontološkom nalazu vunastog nosoroga na području Malog Segečaka, u blizini Ludbrega, otkrivenom 1982. godine. Očuvalo se oko 70 % kostura, a izuzetno je vrijedan jer je jedini nalaz sačuvan in situ u Hrvatskoj. Vunasti nosorozi živjeli su tijekom srednjeg i kasnog pleistocena na području Europe i sjeverne Azije, dok na području Hrvatske obitavaju od prije otprilike 70 000 do 12 000 godina, kada i izumiru.

Program otvorenja izložbe vodio je viši kustos, voditelj Muzeja Eduard Vasiljević, a brojna je publika nakon uvodnog pozdrava pogledala kratki film o samom otkriću kostiju vunastog nosoroga. Autorica izložbe je viša kustosica arheologinja Gradskog muzeja Varaždin, Lovorka Štimac-Dedić koja je publiku upoznala s važnošću ovog nalaza. Publiku je pozdravio i ravnatelj varaždinskog muzeja Miran Bojanić Morandini, a ravnatelj Muzeja Hrvatskog zagorja, Jurica Sabol izložbu je proglasio otvorenom. Izložba se može razgledati u atriju Muzeja do 31. siječnja 2025. godine.

 

NAjčitanije