Iznadprosječni rezultati zagorskih gimnazijalaca

Autor

Nacionalne ispite koji su kao uvod u buduću državnu maturu provođeni u hrvatskim gimnazijama rješavali su i učenci zagor

ucenici.jpg
Nacionalne ispite koji su kao uvod u buduću državnu maturu provođeni u hrvatskim gimnazijama rješavali su i učenci zagorskih gimnazija u Krapini, Zaboku, Oroslavju, Zlataru i Pregradi.

Kao što stoji u uputama školskim ispitnim koordinatorima, «nacionalni ispiti su standardizirani vanjski ispiti koje organizira Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja (NCVVO). Ispitima se provjerava koliko su učenici usvojili važna znanja i vještine iz hrvatskoga jezika, matematike i prvih stranih jezika u prvom razredu gimnazije.

Nacionalni se ispiti provode u isto vrijeme, pod jednakim uvjetima i na isti način za sve učenike u cijeloj državi. Nacionalni ispiti uvode se radi praćenja i unapređivanja kvalitete obrazovanja u našim školama».

A kako su ispiti prošli u našim školama?

Po riječima Božene Polanović, koordinatorice nacionalnih ispita u Srednjoj školi Zlatar su zadovoljni postignutim rezultatima jer su u svim predmetima oni veći od nacionalnog prosjeka. Tako su u engleskom jeziku zlatarski gimazijalci bolji za 0,75 bodova iznad nacionalnog prosjeka, u hrvatskom jeziku za 7,67 bodova, u matematici za 2,9 bodova i u njemačkom jeziku za 4,21 bod.

U Srednjoj školi Krapina, kako nam je rekao ravnatelj Ivan Rozijan, još nisu raspravljali o rezultatima jer je koordinator nacionalnih ispita na službenom putu, a rezultati su zaštićeni zaporkom.

I u Srednjoj školi Oroslavje zadovoljni su rezultatima kako nam je rekla ravnateljica Vesna Hrvoj Šic.

- Teško je uspoređivati rezultate jer to i nije bila poanta i nemamo rezultate drugih škola. Unutar smo državnog prosjeka. Posebno nas veseli da imamo učenika među prvih 100, a nemamo ih među zadnjih 100. Dosta iznad prosjeka su nam rezultati iz njemačkog jezika. Mogu reći da su djeca i profesori lijepo primili ispite i čini mi se da je to dobar način da se preispita znanje. Imamo jedan razredni odjel, mala smo škola, ali očito smo dobro radili - rekla je ravnateljica Hrvoj Šic.
Drugačije nije ni u Srednjoj školi Pregrada. Prema riječima koordinatorice Dijane Jerković Križan jako su zadovoljni s postignućima u svim predmetima, posebice hrvatskom i njemačkom jeziku te čestitaju svim učenicima koji su pristupili ispitima.

Prema koordinatorici Gimnazije „A. G. Matoša“ iz Zaboka, Bibijani Šlogar i učenici zabočke gimnazije ostvarili su rezultate iznad prosjeka te su u školi izuzetno zadovoljni rezultatima.

- Rezultati su iznad prosjeka Hrvatske. Imamo Mirnu Družinec iz 1.PR koja je riješila ispit iz njemačkog jezika 100%. Dosta učenika ima rezultate s 90 i više posto. Hrvatski nam je iznad prosjeka, kao i matematika. Jedno odjeljenje ima prosjek na hrvatskom 71%. Zbilja smo zadovoljni postignutim rezultatima – rekla nam je prof. Bibijana Šlogar.

U analizi koju je objavio NCVVO, analizirani su ispiti iz hrvatskog i engleskog jezika, matematike te matematike za prirodoslovno-matematičke gimnazije. Analizirani su programi s više od 40 učenika u školi. Rezultati izraženi u prosječnom postotku ostvarenih bodova u odnosu na maksimalni broj bodova na ispitu su grupirani unutar predmeta. Kod engleskog jezika jezična i prirodoslovno matematička gimnazija imaju prosječno 85%, a klasična i opća 79%. Kod hrvatskog jezika prosjek je 65%, a kod matematike 53%, za prirodoslovno-matematičke gimnazije to je 62%.

Izvor: Zagorski list