Izrada županijskog plana za navodnjavanje nije moguća

Autor

Zbog specifičnosti područja i poljoprivredne proizvodnje u Krapinsko-zagorskoj županiji nije moguća izrada županijskog p

p_276646polje.jpg
Zbog specifičnosti područja i poljoprivredne proizvodnje u Krapinsko-zagorskoj županiji nije moguća izrada županijskog plana navodnjavanja, a sve suprotne tvrdnje ne odgovaraju činjenicama.


U našoj županiji je jedino moguća izrada pojedinačnih projekata u kojima država subvencionira investiciju za bušenje bunara i uređenje vodozahvata do 30 posto za vrlo male i do 50 posto za male korisnike.

No, u Krapinsko-zagorskoj županiji dosad nije zaprimljen nijedan zahtjev od zainteresiranih za primjenu navodnjavanja ( obiteljska poljoprivredna gospodarstva, zadruge, udruge poljoprivrednih proizvođača, te gradova i općina) kako bi ih proslijedili Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva.

Krapinsko-zagorska županija ukupno ima obradivih površina 62 tisuća hektara od čega oranica 37 tisuća hektara i 7 tisuća hektara voćnjaka i vinograda. Kako se u pravilu navodnjavaju samo voćnjaci i povrtne kulture trenutno u županiji nema 31 tisuća hektara poljoprivrednog zemljišta za navodnjavanje kako neki tvrde.

Novac koji bi se potrošio za izradu županijskog plana za navodnjavanje, a to je do 1,5 milijuna kuna, preusmjeren je za subvencioniranje 20 posto troškova navodnjavanja na parceli, tj. u plastenicima krajnjih korisnika, što se pokazalo kao jedna od najbolje iskorištenih subvencija u poljoprivredi Krapinsko-zagorske županije.

Zagorje.com
NAjčitanije