Izvješća s konstituirajućih sjednica gradova i općina

Pripremio: Zoran Žukina
Zabok ostao SDP-ov, dok u Krapini HDZ preuzima vlast. Paradokas: Titov Kumrovec preuzeo HDZ, a

sabor1.jpg

Zabok ostao SDP-ov, dok u Krapini HDZ preuzima vlast. Paradokas: Titov Kumrovec preuzeo HDZ, a Tuđmanovo Veliko Trgovišće SDP. U Oroslavju prekinuta konstituirajuća sjednica.

KRAPINA

Temeljem poslijeizbornog koalicijskog dogovora vlast u Krapini nakon lokalnih izbora preuzima HDZ u suradnji s dva kandidata s nezavisne liste Josipa Pelina i Marijana Cerovečkog s nezavisne liste Josipa Peera.

Gradonačelnik Krapine prema tome bit će Josip Horvat iz HDZ-a, dogradonačelnici nezavisni vijećnik Josip Pelin, a drugi HDZ-ovac Boris Bočkaj. Predsjednik krapinskog Gradskog vijeća bit će Danko Hršak iz HDZ-a, jedan dopredsjednik Zoran Smoić s Pelinove nezavisne liste, a za drugog ostavljaju da odluči oporba.

Sedmočlano krapinsko Poglavarstvo tako će imati četiri člana iz HDZ-a, dva nezavisna te jednog iz oporbe. Poslijeizborni sporazum još nismo potpisali, rekao je Josip Horvat, budući krapinski gradonačelnik i to ćemo učiniti ovih dana, jer je postignut zajednički dogovor na temelju programskih prijedloga i zadataka na dobrobit gospodarskog, kulturnog razvoja Krapine.

Za razliku od nezavisnog vijećnika Josipa Peera koji se navodno priklonio SDP-u, drugi vijećnik s njegove nezavisne liste, Marijan Cerovečki tako će biti dio HDZ-ove kolacijske buduće vlasti u Gradu Krapini.

ZABOK

SDP-ovac, Ivan Hanžek, dosadašnji gradonačelnik Zaboka, tu će funkciju obnašati i iduće četiri godine, odlučeno je većinom glasova vijećnika, uz pet suzdržanih i jedan glas protiv, na konstituirajućoj sjednici Gradskog vijeća Zaboka.

Shodno izbornim rezultatima, druge su funkcije podijeljene između koalicijskih partnera, SDP-a, HSS-a, HNS-a i LS-a koji će uz podršku nezavisne liste Krešimira Končevskog i HSU-a obnašati vlast u gradu.

Tako je za zamjenika gradonačelnika izabran je Krešimir Končevski s nezavisne liste, a u poglavarstvo su još izabrani LS-ovac Tihomir Vrančić, HNS-ovac Tomislav Ivanković i SDP-ovac Željko Tomek. Za predsjednika Gradskog vijeća jednoglasno je izabran HSS-ovac, Petar Lež, dok će funkciju njegovih zamjenika iduće četiri godine obnašati LS-ovka Štefanija Polanović i HSU-ovac Božidar Posavec.

Zbog vijećnika koji su svoje mandate stavili u mirovanje, u Gradsko su vijeće ušli Štefanija Polanović iz LS-a, umjesto Tihomira Vrančića, Željko Belina iz ZDS-a, umjesto Stanka Beline, Tihomir Borovčak s nezavisne liste, umjesto Krešimira Končevskog i Stjepan Cujzek iz SDP-a umjesto Ivana Hanžeka.

Obraćajući se nazočnima, Ivan Hanžek, izrazio je žaljenje što zakonske odredbe onemogućuju da u gradsko poglavarstvo uđe veći broj članova koji bi osigurali još kvalitetniji rad ovog tijela na dobrobit cijelog grada.

Ivan Hanžek

Što se budućih aktivnosti tiče, kao što je naglašeno i na nedavno održanoj svečanoj sjednici upriličenoj uz Dan grada Zaboka, od velike je važnosti izrada Detaljnog plana uređenje Centra 3 koji će omogućiti poslovno-stambenu izgradnju s druge strane pruge, na prostoru nekadašnjeg nogometnog igrališta, izgradnju novog autobusnog kolodvora i niz drugih sadržaja koji će kvalitetno promijeniti izgled središta Zaboka. Najavljeno je i premještanje motocros staze iz središta Zaboka u Gubaševo-Martinišće.

Veliki zadatak koji predstoji je i rješavanje problema 370 nazaposlenih od kojih su 240 žene. Uz daljnje ulaganje u gospodarsku zonu jedan od važnijih projekata je izgradnja sportske dvorane koja bi trebala biti logičan nastavak dizanja društvenog standarda u gradu Zaboku.

OROSLAVJE

U Oroslavju prekinuta konstituirajuća sjednica. Gredičak i Tuđa nisu se uspijeli dogovoriti tko će bit gradonačenik, dok s Babićem nitko neće koalirati.

Izborni pobjednik, Milan Babić i njegov HDZ sa svojih šest od ukupno 15 vijećnika ne može složiti koaliciju koja bi formirala vlast.

Koalicijska lista HNS-HSU-ZS, predvođena dosadašnjim gradonačelnikom Davorom Gredičakom, dobila je pet mandata.

Lista SDP-a i LS-a sa tri manadata traži mjesto gradonačelnika, za što je kandidat predsjednik SDP-a Ivan Tuđa.

Prije četiri godine sadašnji gradonačelnik sjeo u svoju fotelju, iako je njegov HNS od svih stranaka koje su prešle prag dobio najmanje glasova.

Prije izbora koalicija SDP-LS je koaliciji HNS-HSU-ZS nudila na potpisivanje sporazum prema kojem bi se poslijeizborno formirala vlast tako da lista koja dobije više glasova da gradonačelnika.

Upravo su HNS i sadašnji gradonačelnik Gredičak taj sporazum odbili potpisati, prepotencija mu se ovaj puta obila u glavu pa će prema svemu sudeći gradonačelnik popla mandata biti Gredičak, a pola Tuđa. Ukoliko se ne dogovore slijede novi izbori koji nabolje odgovaraju HDZ-u.


BEDEKOVČINA

Općinsko vijeće konstituirano je i u Bedekovčini i tamo je za načelnika izabran dosadašnji načelnik Rajko Vidiček, član SDP-a. Za njega je glasalo 8 vijećnika, pet ih je bilo protiv, a dvojica izabranih vijećnika nisu prisustvovali konstituirajućoj sjednici.

Istim omjerom glasova za predsjednika vijeća izabran je Branko Huljak, također SDP-ovac, dok je potpredsjednica Branka Postonjski iz HSU-a. Zamjenik načelnika je HNS-ovac Dragutin Gulija, a ostali članovi Poglavarstva su Vilim Mlinarić iz HSU-a i dva SDP-ovca Mato Petrovečki i Tomislav Tomaševski.

Inače, protiv načelnika Vidičeka, predsjednika Vijeća Huljaka i ostalih izabranih glasovali su vijećnici HDZ-a, ZDS-a, ZS-a i HIP-a.

SVETi KRIŽ ZAČRETJE

Na sinoćnjoj konstituirajućoj sjednici općinskog Vijeća Sveti Križ Začretje dosadašnji načelnik, SDP-ovac Ivan Kranjčić, jednoglasnom odlukom svih vijećnika, ponovno je izabran za načelnika.

Također jednoglasno, za predsjednika općinskog Vijeća ponovo je izabran HSS-ovac Dražen Čvek, a potpredsjednici su Darko Mišak iz ZDS-a i Miljenko Šoštarić iz HDZ-a. Zamjenici načelnika su Branko Kos i Stjepan Vukić, a uz njih su još u općinsko Poglavarstvo izabrani Ivan Majsec i Stjepan Ciglenečki.

Sve odluke jučer su donijete jednoglasno, a prema najavama iz oporbenog HDZ-a, koji kao stranka ima najviše vijećnika, njih pet, tako će biti i kod svih odluka koje će biti na korist Općine Sveti Križ Začretje.

HRAŠČINA

Na konstituirajućoj sjednici općinskog vijeća Hraščine za predsjednika vijeća ponovno je izabran Željko Zozoli iz Hrvatske seljačke stranke. Iz te stranke u novi saziv vijeća ušlo je još pet članova; Mladen Šanjek, Marijan Đurek, Željko Žunec, Josip Habajec i Branko Tukač koji je imenovan potpredsjednikom vijeća.

U vijeću su Radovan Kovačićek i Franjo Futač iz HDZ-a, Ivan Gregurek i Stjepan Kovačić iz HNS-a te s nezavisne liste Marijan Rusek. Novom sazivu hraščinskog vijeća predstoji još izbor jednog potpredsjednika.

MIHOVLJAN

Na konstituirajućoj sjednici Općinskog vijeća općine Mihovljan. Sa 6 glasova za i 5 suzdržanih, za predsjednika Vijeća i načelnika Općine izabran je Zlatko Bartolić iz HDZ – a, dok je za dopredsjednika izabran Mijo Bartolić iz HSS – a.

U narednom četverogodišnjem mandatu u Vijeću općine Mihovljan biti će i HDZ – ovci: Stjepan Rafaj, Tomislav Lukač, Stjepan Kobeščak i Josip Risek, zatim Stjepan Medvedec i Stjepan Ferketin iz HNS – a, Željko Čleković i Danijel Burina iz koalicije HSU – HSLS – LS te SDP – ovac Slobodan Sajko.

« Nastavit ćemo s projektima koje je započela dosadašnja vlast. Jedan od prioriteta je izgradnja vodovoda u područjima visoke zone gdje domaćinstva nemaju vodu, zatim asfaltiranje nerazvrstanih cesta i uređenje mjesta, a nastojat ćemo dobiti i status područja od posebne državne skrbi odnosno status brdsko – planinskog područja.» - rekao je novoizabrani načelnik općine Mihovljan Zlatko Bartolić, koji će tu dužnost obavljati volonterski.

NOVI GOLUBOVEC

Za predsjednika Vijeća i načelnika Općine na konstituirajućoj sjednici Općinskog vijeća Novog Golubovca ponovno je izabran Boris Tušek, a za dopredsjednika Stjepan Broz, oboje iz redova HDZ –a.

U Općinskom vijeću u narednom mandatu biti će još sedam HDZ – ovaca, i to: Mladen Sokolić, Mladen Kos, Dragutin Zebec, Branko Borščak, Alojz Bistrović, Krešimir Kos i Petar Risek, te četiri vijećnika iz koalicije HNS – HSS – SDP: Slavko Belužić, Darko Gorski, Ljubica Tušek i Darko Bistrović.

«U ovom mandatu namjeravamo završiti započete projekte: završiti lokalni razvod vodovodne mreže Golubovec – Mihovljan, rekonstrukciju niskonaponske mreže na području Velike Veterničke, Veternice i Gore Veterničke, asfaltirati preostale nerazvrstane ceste, izgraditi Crkvu sv. Barbare i sportsku dvoranu te urediti okoliš mjesta.» - rekao je Boris Tušek, ponovno izabrani načelnik općine Novi Golubovec.

GORNJA STUBICA

Jednoglasnom odlukom vijećnika, na čelu Gornje Stubice, u idućem će mandatu ponovno biti HSS-ovac Željko Lisak koji je tu dužnost obnašao i u proteklom razdoblju.

Za njegovog zamjenika izabran je Josip Lešković, a u Poglavarstvu će još sjediti Stjepan Čehko i Josip Šobak, svi iz HSS-a, budući da je ova stranka u Gornjoj Stubici odnijela apsolutnu pobjedu i od 15, osvojila čak 9 mandata. Jedno mjesto u poglavarstvu ostalo je upražnjeno.

Na mjesto predsjednika Općinskog vijeća izabran je Goran Klanjčić, a zamjenica je Agica Labaš iz HDZ-a.

Među planovima čijoj će se realizaciji u narednom razdoblju posveti najviše pažnje je trajno rješavanje opskrbe stanovništva pitkom vodom, sanacija lokalnih vodovoda i odvodnja. U planu je daljnji nastavak sanacije održavanje asfaltiranje nerazvrstanih cesta, izgradnja nogostupa na relaciji Hrenice – Samci, potom od centra mjesta prema Jakšincu s odvojkom za Hum Stubički, te od Gupčeve lipa prema Brezju odnosno Slanom Potoku.

Prema riječima načelnika Željka lisaka u planu je dovršenje Spomen parka Rudolfa Perešina i uređenje groblja i grobljanskih staza. U narednom periodu namjerava se urediti i šetnica između Gupčeve lipe do spomen lokaliteta Matiji Gupcu. Jedan od planova kojem će u Gornjoj Stubici u narednom periodu posvetiti više pažnje je očuvanje i zaštita starih, zagorskih, drvenih kuća.


HUM NA SUTLI


Božidar Brezinšćak Bagola izabran je 3. lipnja ponovno za načelnika općine Hum na Sutli. To je rezultat povjerenja koje su birači dali HSS-u. Kampanja je i vođena pod geslom «Humčani složni i sretni», a ishod izbora je 7 vijećnika. Ovo povjerenje svjedoči da se birači nisu osjetili prevarenima u proteklom mandatu, kada je HSS bio na vlasti u koaliciji sa SDP-om, HNS-om i HSLS-om. Sada tu koaliciju čine HSS, SDP, HNS i ZS.

– U proteklom mandatu u jesen 2001. započeli smo izgradnju vodoopskrbnog podsustava Kostel-Klenovec. Uspjet ćemo to ove godine završiti. Modernizirana je i asfaltirana pogranična turistička cesta, što je ostvarenje želja starih desetljećima. Sredinom 2003. od Hrvatskih cesta kupljena je zgrada za buduću općinsku vijećnicu. Povećane su učeničke i studentske pripomoći. Donesena je odluka da se iz općinskoga proračuna isplaćuju poticaji za kupnju voćnih sadnica, čokota vinove loze, poticaji za osiguranje vinograda, za umjetno osjemenjivanje krava, poticaji za povećanje stočnoga fonda, za osjemenjivanje krmača, poticaji za označivanje vina oznakom zemljopisnoga podrijetla te poticaji pčelarima. Izvršena je priprema za izgradnju drugog vodoopskrbnog sustava Harina Zlaka-Hum na Sutli. Investiciju bi trebalo završiti do 2009. godine. Asfaltirano je 7,5 kilometara općinskih cesta, izdvojena su sredstva za saniranje klizišta, a za saniranje neasfaltiranih cesta nabavljeno je 2700 kubika kamenog materijala- navodi neke od realiziranih i planiranih aktivnosti načelnik Bagola.

Božidar Brezinšćak Bagola

Prof. Brezinšćak je jedan od rijetkih zagorskih načelnika koji je baš svake godine održavao susrete sa srednjoškolcima, studentima te poduzetnicima i obrtnicima. S tom praksom će i nastaviti radi toga što to otvara nove vidike dugoročnoga razvoja općine s obzirom na potrebe pri zapošljavanju.

Dobrosusjedstvo sa susjednom državom u protekle četiri godine ostvarivalo se dosljedno i temeljito. Inicirano je zajedničko osnivanje turističke zone. – U veljači ove godine odazvali smo se pozivu za prijavu projektnih prijedloga u okviru Programa za susjedstvo Slovenija, Mađarska, Hrvatska do 2006. te prijavili projekt Revitalizacija i turistička revalorizacija Sutlanskog jezera. Unutar toga zainteresirani smo za povijesno-turističko osmišljavanje našega dragulja, Maloga Tabora. Tražili smo 250 tisuća eura za izradu projektne dokumentacije- istaknuo je načelnik Bagola.

O sportskom životu u općini, načelnik kaže: – Nogomet se ovdje počeo igrati 1935., a tadašnja tvornica izgradila je igralište u Rogacu. Stvaranjem države i uspostavljanjem granice Hum je izgubio nogometno igralište koje je staro 70 godina. Poslije osamostaljenja jedno se vrijeme moglo igrati u Rogacu, no bila je vrlo teška situacija jer su bili pregledi na granici, suci nisu smjeli suditi u Sloveniji. Naš klub Straža je prvo posuđivao igralište u Kumrovcu, a sada u Desiniću. Razmišljali smo o tome da igralište izgradimo pokraj osnovne škole, ali je vlasnik skupo cijenio svoje zemljište. Vijećnici su pet godina izgubili raspravljajući hoće li igralište biti u centru ili vani. Tek 2000. dogovorilo se da to bude u Lastinama, općina je otkupila zemljište i prije dvije godine počela je izgradnja. Ove godine bi trebali biti završeni poslovi do travnatoga terena bez pratećih objekata. Nadamo se da će priča s igralištem biti gotova 2006. godine.

Što se tiče školstva, u dvije do tri područne škole mogao bi se u jesen pojaviti problem rada u kombinaciji s učenicima sva četiri razreda. – To ćemo svakako nastojati izbjeći. Već smo uputili dopis resornom ministarstvu. Pozivamo se na iznimku da ministar može izuzeti od Pravilnika neke pogranične općine- rekao je Bagola.


JESENJE

Na konstituirajućoj sjednici održanoj 7. lipnja za predsjednika općinskog vijeća i načelnika izabran je HDZ-ovac Milan Jedvaj. On je tu dužnost obnašao i u pretprošlomu mandatu.

U općinskomu vijeću Jesenja bit će iz HDZ-a: Milan Jedvaj, Franjo Cvrtila, Milan Forjan, Dragutin Pek, Mirko Buzina i Milan Jagušić; s liste HNS-HSS ušli su u vijeće: Ivan Maligec, Stjepan Kovačec, Ivan Artić, Božo Dragoslavić i Ivan Habjanec. Osim njih, tu su i nezavisni Josip Draganić te SDP-ovac Ivan Buzina, koji je jedini bio suzdržan pri izboru načelnika.

Načelnik Milan Jedvaj

Načelnik Milan Jedvaj je izjavio: «Za razliku od svojega prošlog mandata, sada ću funkciju obavljati profesionalno jer posla ima dosta. Nastavlja se realizacija započetih projekata: dovršenje nogostupa i sanacija vodovoda. Veliki problem je smetlište i to ćemo u ovomu mandatu nastojati riješiti, kao i sanaciju kamenoloma.»

Konstituiranje općinskoga vijeća bilo je vrlo efikasno i trajalo samo deset minuta.

KUMROVEC

Na konstituirajućoj sjednici prošlog ponedjeljka, općina Kumrovec je dobila novu lokalnu vlast, na čijem će čelu u slijedeće 4 godine biti predsjednik Općinskog vijeća, HDZ-ov nositelj izborne liste Milivoj Prekratić, poznati vinogradar iz Dugnjevca 13.

Pomagat će mu potpredsjednici: Branko Greblički, sa nezavisne liste i sada već bivši predsjednik Općinskog vijeća, SDP-ovac Srećko Blažičko. U većinskom dijelu vlasti su još: HDZ-ovci Ivica Broz, Martina Županić i Albin Greblički koji je «uskočio» umjesto Milana Kladničkog, nakon što je ovaj dao ostavku na poziciji vijećnika iz privatnih razloga te Mladen Domjanić.

U manjinskom dijelu su SDP-ovci Anica Hlaban, Dragutin Ulama i Dragutin Špiljar, te član HNS-a Branko Pratengrazer.
Novi predsjednik Milivoj Prekratić kaže da će, nakon preuzimanja vlasti, i upoznavanja sa dužnostima, krenuti u rješavanje vitalnih problema općine Kumrovec.

- Želimo u sprezi s državnim vlastima staviti u funkciju kapitalne kumrovečke objekte kao što su Spomen-domom, Politička škola, Titova rezidencija i Sportski tereni, jedan po jedan ili u paketu, svjedno. Važno je da se u njima pokrenu sadržaji koji bi otvorili nova radna mjesta Kumrovčanima i okolnom stanovništvu, jer smo snimanjem stanaja na terenu utvrdili na je najveći probelm ovog kraja nezaposlenost i odlazak mladih u razvijene sredine.

Ovi su objekti u uskoj vezi sa kumrovečkim turizmom kojeg kao turističko mjesto želimo i dalje ubrzano razvijati. Nastavit ćemo također sa započetim projektima, osobito u komunalnoj infrastrukturi. Posebnu pažnju posvetit ćemo razvoju gospodarske zone, za koju treba izgraditi trafostanicu i pronaći potrebne investitore - kazao je Milivoj Prekratić.

VELIKO TRGOVIŠĆE


Na sinoćnjoj konstituirajućoj sjednici općinskog Vijeća Veliko Trgovišće, s 8 glasova za i 5 suzdržanih, za načelnika Općine izabran je SDP-ovac Ivan Žeinski. Za njegove zamjenike izabrani su Rudolf Kontrec iz HSU-a i Božidar Liht iz LS-a, a uz njih su članovi Poglavarstva Stjepan Lojna iz HSS-a te Robert Špoljar iz HNS-a.

Jednoglasnom odlukom HSS-ovac Zdravko Halambek izabran je za predsjednika vijeća, dok je dojučerašnji načelnik Općine Stjepan Pavliša izabran za potpredsjednika.

Drugi potpredsjenik, kako doznajemo, bit će izabran na sljedećoj sjednici i to iz redova ZS-a.


KRAPINSKE TOPLICE

Načelnik Općine Krapinske Toplice i u iduće četiri godine bit će SDP-ovac Milan Zubić.

Odlučilo je to općinsko Vijeće na jučerašnjoj konstituirajućoj sjednici i to tajnim glasovanjem. Od ukupno 15 vijećnika za Zubića je glasalo njih 9, a ostalih 6 listića bili su nevažeći.

Za predsjednika vijeća izabran je Ivan Rožić iz ZDS-a, a potpredsjednica je Danijela Mišković iz SDP-a. Drugi potpredsjednik, kao i zamjenici načelnika te članovi Poglavarsta nisu birani na jučerašnjoj sjednici, već će biti izabrani na sljedećoj.


STUBIČKE TOPLICE

Na konstituirajućoj sjednici Općinskog vijeća Stubičkih Toplica, odlukom većine vijećnika, uz dva suzdržana glasa SDP-a i HSS-a, za predsjednika Vijeća izabran je Vladimir Bosnar iz DC-a koji je i do sada obnašao tu funkciju. Za njegove zamjenika izabrani su deceovac Nedjeljko Ćuk i hadezeovac Ivan Hren. Podsjećamo na posljednjim lokalnim izborima DC je osvojio apsolutnu većinu i od 13 vječničkih mjesta osvojio 9.

Načelnik Vladimir Bosnar zahvalio je vijećnicima na ukazanom povjerenju te ih je pozvao na suradnju.

-Bez obzira na stranačku pripadnost nadam se da ćemo svi surađivati na dobrobit Stubičkih Toplica- naglasio je Bosnar.
Kao prioritetne planove u narednom četverogodišnjem periodu naveo je daljnje uređenja mjesta i nastavak radova na infrastrukturi. U tijeku je izrada Prostornog plana, njegovih izmjena i dopuna, te Detaljnog plana uređenja novog kupališnog centra.

-Nakon četiri godine Stubičke Toplice bi trebale izgledati potpuno drugačije. Nastojat ćemo im u tom periodu vratiti stari sjaj- zaključio je načelnik Bosnar.

NAjčitanije