Jakovlje: Dok smo živi, otrov ne budu vozili k nama!

Ako u vojarnu dopelaju radioaktivni otpad, budemo se digli ko naš Matija Gubec. Neka ta gospoda nose sebi doma taj otpad

p_283975B23_051004waste.jpg
Ako u vojarnu dopelaju radioaktivni otpad, budemo se digli ko naš Matija Gubec. Neka ta gospoda nose sebi doma taj otpad, a ne u naše mjesto ljuti se Branko Radanović iz Kraljeva Vrha koji se tamo doselio prije 15 godina iz Donje Bistre.


Tajne ispod šume

Mještani Jakovlja smatraju da će biti najugroženiji u cijelom kraju ako se u napuštenoj vojarni, koja se nalazi na granici između Donje Bistre i njihova mjesta, izgradi skladište medicinskog i industrijskoj radioaktivnog otpada.

Ta vojarna od koje su danas ostala samo tri devastirane zgrade nalazi se odmah uz potok Bistru koji dijeli Donju Bistru od Jakovlja. Mještani kažu da se ispod šume, u kojoj su skriveni porušeni vojni objekti, pod zemljom nalaze skrivene prostorije u kojima se nekada čuvalo streljivo.

Mještani pušu i na hladno. Ne želimo u svom susjedstvu skladište radioaktivnog materijala. Zato smo prošli vikend na stadionu Dinama iz Jakovlja potpisivali peticiju. Dosad ju je potpisalo više od 800 mještana kaže Ivan Bužinec čija je kćer Snježana načelnica općine Jakovlje i prva koja je ustala u obranu svog mjesta od radioaktivnog otpada.


Ivica Dubrovčić i Ivan Bužinec /foto: Večernji list

Solidarni susjedi

Ispred mjesne gostionice, udaljene tek stotinjak metara od napuštene vojarne, građani Jakovlja javno prijete da će zakrčiti ceste i onemogućiti svakoga tko se približi tom objektu s namjerom da ga preuredi u skladište.

Svi ćemo izaći na ulice i nećemo dati da nas truju dodaje Ivan Bužinec.
Potporu mještanima Jakovlja dale su i susjedne općine Jablanovec, Donja Bistra i Zaprešić čiji građani potpisuju peticiju. A iz Orosavlja i Luke vijećnici su im poslali pismo podrške.

Koliko smo ogorčeni, toliko smo i ustrajni u naumu da tu budalaštinu nikome ne dopustimo kaže Ivica Dubrovčić vodeći nas do table koja jasno pokazuje da ta šuma gdje se nalazi vojarna pripada Nacionalnom parku Medvednica.

Ovdje piše: Priroda je najljepši mozaik, stvarajmo ga srcem , a oni hoće pokraj ovog natpisa napraviti skladište radioaktivnog otpada. Pa, tko je tu lud? pita se Ivica Dubrovčić.

Mještani se pitaju je li politika u sve umiješala prste, jer u Jakovlju je na vlasti SDP, a u Zaprešiću HDZ. Kažu da ih nije briga za politiku, ali dok su oni živi rekoše: Nitko nam ne bude u susjedstvo dopelao smrtonosni otpad!

Skladište radioaktivog otpada tamo nije u planu!

Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva što ga vodi ministrica Marina Matulović-Dropulić reagiralo je na izjavu Željke Antunović o gradnji skladišta za radioaktivni otpad u Donjoj Bistri. Iz Ministarstva tvrde da se tamo neće graditi nikakvo skladište za radioaktivni otpad. Gospođa Antunović priču o skladištu radioaktivnog otpada koristi u predizborne svrhe i potpuno nepotrebno uznemiruje javnost.

Da je zaista zabrinuta za okoliš i zdravlje ljudi i da ju zanima činjenično stanje, uvidom u prostorno plansku dokumentaciju uvjerila bi se da se to skladište ne može graditi i to zato što nije predviđeno prostornim planom. Ni prostornim planom Zagrebačke županije, a ni prostornim planom uređenja općine Bistra nije planirano skladište radioaktivnog otpada.

Za razliku od SDP-ove vlade koja se nije brinula za prostor ni za okoliš, ova Vlada rješava nagomilane probleme u tim područjima. Donose se prostorni planovi i saniraju odlagališta stoji u priopćenju Ministarstva u kojemu se još naglašava kako Željka Antunović dobro ne poznaje ni nazive mjesta o kojima priča. Prije svega skrećemo pozornost da u Hrvatskoj ne postoji općina Donja Bistra, nego samo općina Bistra navodi se u dopisu koje je Ministarstvo dostavilo redakcijama u povodu istupa Željke Antunović o odlagalištu radioaktivnog otpada u napuštenoj vojarni u Donjoj Bistri.

Izvor: Večernji list
NAjčitanije