Jarnjak: Izmjena zakona moguća još ove jeseni

Autor

Autor DARKO ĐURETEK
Bude li se broj prometnih nesreća smanjivao, odnosno broj poginulih, moguće je da se do 15. prosin

vino1.jpg

Autor DARKO ĐURETEK

Bude li se broj prometnih nesreća smanjivao, odnosno broj poginulih, moguće je da se do 15. prosinca izmijeni Zakon o sigurnosti prometa. Najavio je to jučer šef saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost Ivan Jarnjak, koji se već prilikom donošenja spomenutog zakona zauzimao za liberalniji stav prema konzumiranju alkohola.

Jarnjak ističe da je, u nepunih mjesec dana koliko se primjenjuje, zakon šok-terapijom uspio prepoloviti broj poginulih, odnosno, sačuvano je 80 života. S obzirom na raspoloženje i ocjene koje se čuju u javnosti, te rezultate primjene strogih zakonskih odredaba, ističe Jarnjak, sada treba "razmotriti mogućnost na koji način reagirati i izvesti promjene":

Ako se ovakav trend nastavi, izmjene su moguće do 15. prosinca najavio je Jarnjak. Smatra da Vlada treba "prilagoditi taj zakon stvarnom životu u Hrvatskoj", te ističe da HDZ prije svega treba voditi računa kako zaštititi većinu u prometu. Iz Vlade je i jučer potvrđeno da se razmišlja o ograničavanju potpune zabrane alkohola samo za mlađe vozače. Hrabrost hadezeovaca

Malo je hrabrih hadezeovaca koji su uopće htjeli govoriti o mogućim izmjenama Zakona, a među njima je i predsjednik saborskog Odbora za kulturu i obrazovanje Petar Selem. On smatra da je, zbog alarmantne situacije u prometu, trebalo poduzeti "terapijske, ekstremne mjere koje su šokirale javnost".

Zauzima se da za mlade do 25 godina mjere moraju ostati maksimalno represivne, odnosno, da mora ostati granica od 0,0 promila. Međutim, s obzirom na kulturu vina kod nas i tradiciju, valja razmišljati i treba li ili ne mijenjati odredbe zakona te vratiti 0,5 promila za vozače starije od 25 godina.

Oporbenjaci u Hrvatskom saboru tvrde da se njihovi kolege iz HDZ-a u kuloarima zauzimaju za povratak 0,5, ali kad se glasuje, još dižu ruku za 0,0 promila. A konobare u parlamentu zovu kanaderima jer raznose samo vodu po zastupničkim kabinetima.
Zasad...

Izvor: Večernji list

NAjčitanije