Jedna godina u gradu: Predstavljen zabočki Godišnjak koji prati događanja i aktualnosti u Zaboku

Autor jk/rj
IMG_1942.JPG

U Gradskoj galeriji Zabok predstavljen je Godišnjak grada Zaboka za 2012. i 2022. godinu. Ovo je deveto izdanje godišnjaka kojega izdaje Ogranak Matice hrvatske Zabok, kao svojevrstan poklon građanima Zaboka na kraju godine, s pregledom protekle godine.

Okupljene je pozdravila predsjednica Ogranka Sandra Babnik Lončar. - Ove godine pokušali smo uhvatiti korak s vremenom da bi aktualnosti, teme i tekstovi bili iz tekuće godine te da bi se čitatelji na kraju godine prisjetili svih kulturnih događanja, aktualnosti i novosti od siječnja do prosinca, a svojevrsno bi se tako zaokružilo jedno poglavlje, jedna godina, jedno razdoblje poput božićnog poklona svima vama, upakiran u knjigu u kojoj svatko može pronaći zanimljivosti o kojima želi pročitati, informirati se, educirati se ili zabaviti – rekla je Babnik Lončar te zahvalila svima, posebno urednici Tini Marušić.

Novi Godišnjak predstavila je glavna urednica Tina Marušić. - Ovo izdanje ima devet rubrika, koje sadrže tekstove različitih autora. Neki od njih pišu za nas od početka, a sudjeluju i brojni mlađu autori – pojasnila je Marušić.

Godišnjak kroz devet rubrika i 23 teksta prati povijest i prošlost Zaboka, donosi istraživanja baštine, gospodarstvo, odnosno zabok kao sredite rada Hrvatskog zagorja, zatim zanimljive portrete i intervjue, jubileje i godišnjice, prati događanja tijekom cijele godine diljem Zaboka, a neke od rubrika su i osvrti i stvaralaštvo te inicijative i važni projekti za društvo i grad.

Marušić je, između ostalog, zahvalila svim vrijednim autorima i suradnicima, grafičkom dizajneru Igoru Vranješu na izvrsnoj dugogodišnjoj suradnji, brzini i profesionalnosti, kao i lektoricama Katarini Halambek Švec, Dubravki Krznar i Luciji Mlakar; Vedrani Gudek koja je napravila završnu korekturu broja i Branku Janjaninu i Dragutinu Škreblinu na ustupljenim fotografijama Zaboka i detalja iz zabočkoga kraja. Istaknula je kako je godišnjak svakom Zabočaninu dostupan besplatno, i to u Gradskoj knjižnici, a za podizanje istog mogu se javiti i članovima Ogranka.

Tijekom predstavljanja, ulomke iz Godišnjaka čitali su Sandra Babnik Lončar i Ivica Balagović. U glazbenom intermecu sudjelovali su učenici iz Gimnazije A. G. Matoša i polaznici srednje glazbene škole Margareta Frgec, Anja Šoštarić i Petar Žukina.