Jeste li čuli za 'Zeleni ormar'?

Autor zagorje.com
  -

U srijedu, 25. rujna 2024., u sklopu Europskog tjedna održivog razvoja u Osnovnoj školi Vladimir Nazor Budinščina i Područnoj školi Hrašćina održana je akcija pod nazivom "Zeleni ormar". Ta je akcija okupila učenike i djelatnike u promoviranju održivih navika i svijesti o važnosti recikliranja odjeće, a organizirale su je učiteljice engleskog jezika, Ana Bahat i Ivana Petrinić.

U sklopu akcije, učenici su donijeli odjeću koju više ne nose, pažljivo je oprali, ispeglali te za svaki doneseni komad dobili kupone koje su potom mogli zamijeniti za neki drugi odjevni predmet. Osim toga, prije same razmjene naučili su nešto o životnom ciklusu jedne pamučne majice za čiju se izradu potroši čak 2700L vode. 


Za one učenike koji nisu imali odjeću za zamjenu, pružena je mogućnost da doniraju jedan ili dva eura i na taj način dobiju pristup odjeći po vrlo povoljnim cijenama. Akcija je izazvala veliko zanimanje među učenicima, a prikupljeni novac bit će iskorišten za kupnju društvenih igara za hol u kojem učenici borave tijekom odmora.


Akcija je protekla u vedrom i prijateljskom ozračju, uz puno smijeha i zadovoljstva, a mnogi su učenici otišli kući s novim, ali i ekološki prihvatljivim modnim kombinacijama. S obzirom na odličan odaziv, vjerujemo da bi "Zeleni ormar" mogla postati redovita školska aktivnost, koja će i ubuduće poticati djecu i odrasle na održive životne navike.