JMBG odlazi u povijest: Uvodi se velika promjena, tiče se svih građana Hrvatske

Autor zagorje.com

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović na sjednici Vlade predstavio je Nacrt prijedloga Zakona o prestanku važenja Zakona o matičnom broju.

nova osobna.jpeg

Na sjednici Vlade ministar unutarnjih poslova Davor Božinović predstavio je Prijedlog Zakona o prestanku važenja Zakona o matičnom broju. S obzirom da je OIB ušao u punu primjenu, prestaje potreba za određivanjem matičnih brojeva građana kao pomoćne identifikacijske oznake.

Osobni identifikacijski broj (OIB) na snagu je stupio 1. siječnja 2009. i tada postaje stalna identifikacijska oznaka koja se koristi u službenim evidencijama, u svakodnevnom radu i kod razmjene podataka.

"Danom prestanka važenja Zakona o matičnom broju prestat će se određivati matični brojevi građana i na taj način će se ukinuti ta identifikacijska oznaka za kojom, nakon ulaska u punu primjenu osobnoga identifikacijskog broja, ne postoji potreba", priopćilo je Ministarstvo unutarnjih poslova.

"Matični brojevi građana koji su određeni do dana prestanka važenja Zakona o matičnom broju, neće se brisati iz postojećih evidencija te će se moći koristiti za povezivanje i razmjenu podataka u onim slučajevima kad se povezivanje podataka neće moći izvršiti korištenjem osobnoga identifikacijskog broja", rekao je, među ostalim Božinović.

Vlada Republike Hrvatske uputila je Prijedlog Zakona Hrvatskom saboru na prvo čitanje.