Još čuvate kune? Evo do kada i gdje ih možete zamijeniti u eure

NOVAC.jpg

Još malo i slavimo Novu godinu i ostavljamo staru za sobom. Neke navike su se preobrazile u druge ili smo pak stekli nove. Jedna od njih je plaćanje u kunama, jer smo 1. siječnja uveli euro. I dok još uvijek preračunavamo eure u kune, bilo kalkulatorom ili napamet, one su još tu. Bilo da su fizički ili psihički s nama tu su.

Iako se je teško odviknuti od kune, osobito za mlade generacije, morali smo zamijeniti valutu. Hrvatska pošta je na svojim stranicama još prije godinu dana objavila kako će se mijenjati kune u eure. Naime, od 2. siječnja ove godine građani su mogli mijenjati kune u eure u svim poslovnicama Hrvatske pošte ili u Fini, dok je novac na štednjama, žiro i tekućim računima bio automatski transformiran u eure, piše Večernji.

I dok smo sada u zadnjem kvartalu ove godine, a vi ste našli još nešto kuna po kući možete ih i dalje zamijeniti u svim poslovnicama pošte i to bez naknade do sto novčanica i sto kovanica kuna. Iznad tih količina zaračunava se 1,5 posto naknade na iznos najmanjih apoena. Također, iz Hrvatske pošte napomenuli su da ako je iznosi veći od 750 kn, zamjenu je potrebno unaprijed najaviti, a ako je moguće, novčanice i kovanice kuna trebaju biti razvrstani po apoenima.

Na stranicama Fine stoji da će cijelu 2023. godinu građani u svim poslovnicama Fine moći zamijeniti novčanice i kovanice kune za euro, uz primjenu fiksnog tečaja konverzije i sukladno pravilima za preračunavanje i zaokruživanje iz Zakona o uvođenju eura kao službene valute u Hrvatskoj. Pravila mijenjanja kuna u euro ista su onima kao i u Hrvatskoj pošti. No, imamo i još jednog kandidata kod kojeg bi mogli mijenjati novac, a to je Hrvatska narodna banka (HNB) kod koje također vrijede ista pravila.

Važno je napomenuti da na stranicama Europske središnje banke (ESB), u čijem je sklopu sada i HNB, rok za zamjenu kovanica kuna u HNB-u u kovanice eure je 31. prosinca 2025. godine. No, novčanice kuna mogu se zamijeniti u Hrvatskoj narodnoj banci bez vremenskog ograničenja, ali ESB poručuje da se novčanice i kovanice kuna ne mogu se zamijeniti za eure na blagajni Hrvatske narodne banke prije siječnja 2024. godine. "U međuvremenu će se novčanice i kovanice kuna moći zamijeniti isključivo u poslovnim bankama, poštama i poslovnicama Fine", stoji na internetskoj stranici.