Još većim žarom kako bi Marija Bistrica ostala 'puna srca i duše'

TZ Općine Marija Bistrica obilježila 30 godina postojanja

Još većim žarom kako bi Marija Bistrica ostala 'puna srca i duše' naslovna .jpg

U Domu kulture u Mariji Bistrici danas je održana svečanost obilježavanja 30 godina postojanja Turističke zajednice Općine Marija Bistrica. Pozdrave i čestitke uputili su izaslanica Ministra Turizma i sporta Renata Tomljenović, voditeljica službe za sustav turističkih zajednica Ministarstva turizma i sporta i župan KZŽ Željko Kolar, a kao domaćini obratili su se predsjendik TZ Općine Marija Bistrica, načelnik Općine Josip Milički i direktorica TZ Marija Klenkar.

Prikazan je i prigodan film o osnivanju i 30 godina djelovanja bistričke turističke zajednice. Prepoznavši potrebu da se Marija Bistrica približi putniku namjerniku i brojim turistima Općina Marija Bistrica, na čelu s tadašnjim načelnikom Ivanom Papićem, osnovala je  Turističku zajednicu 1994. godine, a tri godine kasnije otvoren je Turistički ured.  Počele su i pripreme za dolazak pape Ivana Pavla II, a otvorena su i prva tri privatna smještaja u Mariji Bistrici. Iste je godine pokrenuta i akcija uređenja okoliša iz koje se kroz godine razvila akcija ocjenjivanja i nagrađivanja najljepših bistričkih okućnica.

Već sljedeće godine pokrenut je ''Bistrički tjedan'' – iz kojeg se razvila velika manifestacija ''Ljeto u Mariji Bistrici'' koja svake godine donosi obilje kulturnog, zabavnog i sportskog sadržaja za sve generacije, a ubrzo je pokrenuta i danas posebno važan ''Advent u Mariji Bistrici'', koji je izrastao u manifestaciju koju posjeti preko 50.000 gostiju, uz najveću atrakciju ''Doček u podne'', koji je pokrenut 2013. godine, te od tada kontinuirano privlači kako domaće tako i strane posjetitelje.

Tu su i druga događanja, koje organizira Turistička zajednica ili pomaže kao suorganizator, a kroz 30 godina odrađeni su i brojni projekti, neki i prekogranični. Bistrički zaštitni znak su i drvene igračke i licitari koje je UNESCO stavio na svoju listu svjetske nematerijalne kulturne baštine, a u Mariji Bistrici ih možete vidjeti i u uvećanoj verziji, upravo zahvaljujući Turističkoj zajednici. Kako bi se obogatila turistička ponuda Marije Bistrice, 2017. godine otvoren je Centar za posjetitelje u Parku skulptura. Iste godine Turistička zajednica dobiva i novi logo i slogan ''Puna srca i duše'', kojim je u tri kratke riječi sažeto sve što čini Mariju Bistricu.

Novo desetljeće donijelo je i nove izazove, ali i nove ideje. Već uvelike poznata šetnica ''Za dušu i tijele Mirko Fulir'' 2021. godine postala je i staza za Trail i time je Marija Bistrica našla svoje mjesto na karti Outdoor aktivnosti Hrvatske.

Rad ove Turističke zajednice prepoznala je i struka, pa je tako prošle godine dobivena nagrada Večernjeg lista ''Šampion turizma'' koja sumira sav trud i rad uložen kroz godine, ali i stvara obvezu da se nastavi s još većim žarom kako bi Marija Bistrica ostala puna srca i duše za sve svoje stanovnike i posjetitelje.

Ovu su svečanost uveličali i brojni gosti i suradnici, a župan KZŽ Željko Kolar uručio je i prigodnu zahvalnicu uz 30 godina djelovanja ove Turističke zajednice. Također, domaćini i slavljenici su uz svoj 30. rođendan pripremili i 30 zahvalnica institucijama, ustanovama i pojedincima s kojima surađuju. U programu svečanosti nastupio je i Ženski vokalni sastav 'Maria' Udruge STAV, a prigodan igrokaz izvela je Dramska skupina OŠ Marija Bistrica, pod vodstvom Anite Klemar. Svečanost je vodila Ana Kruhak. 

NAjčitanije