JOSIPOVIĆ: 'Mislim da je Kolar najjači kandidat i favorit izbora za predsjednika SDP-a'

Bivši predsjednik države Ivo Josipović otkrio je tko je njegov favorit u utrci za novog predsjednika SDP-a

josipović pixsell.jpg

Bivši predsjednik države Ivo Josipović pomno prati što se događa u SDP-u. Za Večernji list otkriva tko je njegov favorit u utrci za novog šefa stranke, ali i što to SDP-u treba da opet bude jaka stranka.

Rekao je zašto je Kolar njegov izbor za predsjednika SDP-a.

Smatram da će pobijediti onaj kandidat ili ona kandidatkinja koji članstvo uvjeri da može zauvijek okončati „građanski rat“ i okupiti i stare i nove snage u borbi za bolju Hrvatsku. Mislim da je najjači kandidat Željko Kolar i, osluškujući širi krug članova, smatram da je favorit ovih izbora, rekao je Josipović i pomnije obrazložio.

- Kao prvo, Kolar nije sudjelovao u sukobima koji su SDP doveli u krizu. Bio je uvijek kritičan, ali i kooperativan u odnosu prema vodstvu stranke, bio je, kao što se kaže, svoj čovjek. Njegov pristup stranci jamči da može obnoviti zajedništvo ne gušeći pri tome potreban pluralizam primjeren demokratskoj stranci. Uz to, njegov izbor zasigurno jamči i da neće biti osvete pobjednika nad pobijeđenima. Znat će i članove dosadašnjeg vodstva koji su preuzeli odgovornost za neuspjeh sačuvati od cipelarenja i zadržati ih aktivne u stranci. Drugo, čovjek je koji može okupiti tim najboljih koje ima SDP. To nužno znači i jaču poziciju tzv. mladim lavovima i lavicama koji su se potvrdili na lokalnim izborima. Ali, Kolar je sposoban privući i nove te vratiti stare intelektualne snage koje su se, iz ovih ili onih razloga, udaljile od SDP-a. Posljedica toga trebao bi biti novi, ambiciozan program za 21. stoljeće. Treće, Kolar se potvrdio kao izniman organizator, pobjednik na mnogim izborima, ali i kao izvrstan župan. Zapravo, izborom Kolara SDP će, smatram, dobiti izvrsnog predsjednika a Hrvatska kandidata za budućeg premijera koji ima dovoljno iskustva u upravljanju i dovoljno dobrih rezultata da može ponuditi reforme i optimizam državi koja, na žalost, nije u dobrom stanju - objasnio je Josipović.

NAjčitanije