KAKAV OBRAT: USKOK sugerira da je Rimac htjela svjedočiti protiv Turudića i nagoditi se

PXL_270423_99584413.jpg

Foto:Arhiva Pixsell

Uskok je reagirao na današnji Nacional koji piše da je Josipa Pleslić (bivša Rimac) poslala u ponedjeljak dopis ministrima Davoru Božinoviću i Ivanu Malenici te ravnatelju SOA-e Danielu Markiću, u kojem je ustvrdila da je Uskok od nje tražio da lažno svjedoči protiv Ivana Turudića, piše Telegram.

Tekst je u tjedniku objavljen pod naslovom „Josipa Pleslić: Uskok mi je nudio nagodbu. Ključan uvjet bio je da optužim Turudića. Odbila sam, ne mogu protiv njega lažno svjedočiti“. U njemu je citirana izjava Josipe Pleslić kako joj je Uskok u više navrata nudio nagodbu u kojoj bi, bez obzira je li to istina ili ne, njezin iskaz protiv Ivana Turudića bio ključan uvjet za nagodbu.

“Radi istinitog informiranja javnosti navodimo kako su u ovom Uredu u više navrata vođeni razgovori u pravcu mogućeg sklapanja sporazuma stranaka (državnog odvjetnika, okrivljenice i njezine braniteljice) koji u konačnici nije sklopljen. Napominjemo da se radi o institutu propisanom Zakonom o kaznenom postupku te da je postupak pregovaranja s imenovanom okrivljenicom u cijelosti vođen u skladu s odredbama navedenog zakona”, kažu iz Uskoka.

Iz Uskoka posebno naglašavaju kako su pregovori u Uredu “započeti na inicijativu braniteljice okrivljenice te su vođeni u njezinoj prisutnosti, a Ured o navedenome raspolaže odgovarajućim pismenima”. Opisano postupanje Ureda u skladu je i s Naputkom Glavnog državnog odvjetnika o sporazumijevanju koji je donesen upravo u cilju transparentnosti postupanja, ističu.

“Stoga odlučno odbacujemo tvrdnje o bilo kakvom neprimjerenom ili nezakonitom postupanju ovog Ureda. Također ističemo kako Uskok nije izvor poruka objavljenih u medijima”, zaključili su iz Uskoka.

Nacional je objavio da je, kako je Rimac ustvrdila, Vanja Marušić – kao tadašnja ravnateljica Uskoka – planirala u ljeto 2021. godine kazneno goniti i službeno optužiti Turudića za zloupotrebu položaja i ovlasti zbog sumnje da se neprimjereno umiješao u kazneni postupak protiv Ivana Inje Bašića kako bi mu se u ranoj fazi tog postupka ukinuo pritvor.

Uskok je sumnjao da je Turudić za taj svoj navodni angažman trebao biti “nagrađen”, a Marušić je, kako piše Nacional, dokaz pokušala nabaviti od Rimac. Bivša državna tajnica otkrila je da je taj navodni zahtjev odbila.

Novinarke N1 Televizije Ana Raić Knežević i Vanja Kranic doznaju da je Josipa Pleslić, ex Rimac, bila spremna svjedočiti o zlouporabama u koje je navodno bio upleten ondašnji predsjednik Županijskog suda u Zagrebu Ivan Turudić. Potvrđeno je to za N1 Televiziji iz dva neovisna izvora, a doznaju i da u USKOK-u postoji pisana potvrda o tome.