Kako pijanom ne točiti alkohol i ostati živ

Autor

Tijekom prvih deset mjeseci ove godine, zagorska je policija podnijela sedam prekršajnih prijava protiv konobara ili kon

Tijekom prvih deset mjeseci ove godine, zagorska je policija podnijela sedam prekršajnih prijava protiv konobara ili konobarica u ugostiteljskim objektima koji su pijanim osobama točili alkoholna pića. Iako prekršajne prijave policajci podnose rijetko, uglavnom tek nakon što se u lokalima dogodi neki izgred, vlasnici ugostiteljskih objekata ogorčeni su što zakon propisuje da i konobari odgovaraju zato što pijanima toče piće, a slijedi im novčana kazna, preračunato iz njemačkih maraka od 180 do 720 kuna.

Posljednji primjer kad je u krapinskoj pivnici Music pub hicem iz pištolja teško ozlijeđen konobar samo zato što alkoholiziranom gostu za šankom nije htio natočiti piće, dodatno je uzbunio duhove među ugostiteljskom strukom. Ogorčen je i predsjednik zagorskog ceha ugostitelja Branko Greblički Ventek.

- Ugostiteljski objekti javni su objekti i u njih dolaze svakojaki ljudi mladi, stari, pijani trijezni, oni pod utjecajem droge, a niti vlasnici niti konobari ne mogu birati tko će ih posjetiti. Radnici za šankom nemaju ni ovlasti tražiti od gosta osobnu iskaznicu, a kamoli da imaju alkometar da vide je li gost koji dođe pod utjecajem alkohola ili ne. Uostalom, u zakonu nigdje ne piše što znači biti pijan.

- Je li to, primjerice, znači da ima više od 0,5 promila. Po tome mi ugostitelji ne bismo gostima smjeli poslužiti ni drugo pivo. Što napraviti kada su u društvu tri trijezne osobe i jedna pijana i naruče litru i vodu. Je li konobar taj koji će gostima reći, eto, vas trojica možete piti, a ovaj koji je malo popio smije piti samo vodu.

Na kraju kako konobar ili konobarica koji su alkoholiziranoj osobi natočili piće može znati hoće li taj kasnije napraviti kakav incident. Sasvim sigurno prije će ga napraviti ako mu se piće ne natoči, a tada je i konobar u priličnoj opasnosti da bude verbalno ili čak fizički napadnut. Vidjeli smo kako se zbog toga često povlače i noževi i pištolji rekao nam je Greblički Ventek.

Izvor: Večernji list
NAjčitanije