KANDIDATI ZA ZAGORSKOG ŽUPANA

Piše: Ljiljana Pavlina
Vlasta Hubicki, aktualna županica krapinsko-zagorska, bit će nositeljica liste HSS-a i jedini ka

grb_zupanije.gif


Vlasta Hubicki, aktualna županica krapinsko-zagorska, bit će nositeljica liste HSS-a i jedini kandidat za čelno županijsko mjesto na predstojećim izborima, čiji će, sudeći prema nekim internim stranačkim anketama, glavni rival biti također žena, bivša saborska zastupnica i predsjednica Županijske organizacije SDP-a Sonja Borovčak.

-Neki misle da ne bih bila dobra županica jer sam žena, nisam gospodarstvenik i kažu da sam preemotivna, no ja sam odlučila. Župan treba raditi na dobrobit ljudi, biti spreman na težak rad i na uvažavanje struke i znanja. Idem u ravnopravnu borbu s ostalima. Nije važan spol, važno je raditi u interesu Zagorja, što sam već dokazala kao saborska zastupnica. Ja sam spremna, ali konačnu riječ će dati članovi Županijskog odbora koji će u skladu sa statutom odlučiti tko će biti nositelj liste- potvrdila je spekulacije o svojoj kandidaturi Sonja Borovčak, čiji je jedini stranački rival, dožupan za gospodarstvo Đovani Broz, zbog neriješenih dugova za porez pred odlukom o odustajanju od kandidature.

Sonja Borovčak

Broz odustaje

- Ako mi kupci mog restorana 'Stara vura' ne isplate novac za koji dan, objavit ću da odustajem od kandidature. Sve se to oteglo. Prvo je eksplozivom raznijet Titov spomenik, a onda kad je trebala doći međunarodna ekipa koja je zainteresirana za ulaganje u Kumrovec, pojavili su se napisi u novinama. Sad me kontrolira porezna uprava, i tako to ide sve presporo- priznaje dožupan, koji je dužan državi oko 500 000 kuna za porez i poveći iznos za komunalije, a kako ne vjeruje da će sve riješiti na vrijeme, kaže da sa 90% sigurnosti odustaje od utrke.

Nositelj liste koalicije ZDS-HSLS bit će predsjednik ZDS-a dr.Stanko Belina. -Da nisam spreman, ne bih se kandidirao. Temeljem iskustva kojeg imam kao saborski zastupnik i bivši dožupan, garantiram izlazak Zagorja iz pozicije 'posljednje rupe na svirali'. Računamo na 15-20%- optimističan je dr.Belina, koji je siguran da će Zagorci prepoznati značaj regionalizma. - Sukladno zajedničkom programu HSLS-a i ZDS-a koji stavlja naglasak na regionalizam, garantiramo snažno Zagorje. Imamo program i znamo kako treba. Temeljem iskustva kojeg sam stekao kao saborski zastupnik i podžupan te iskustva u zakonodavnoj i izvršnoj vlasti, garantiram potpunu promjenu stanja u Zagorju o kojem će se početi govoriti u pozitivnom kontekstu- najavljuje dr. Belina. Najšarolikije je u HDZ-u, koji za razliku od ostalih stranaka ima više mogućih kandidata i sve je još na kuloarskoj razini.

dr. Stanko Belina

Siva eminencija

Mogući kandidati su Ivan Jarnjak, Stjepan Merkaš, Milivoj Škvorc, Ivan Zaplatić, Stjepan Mužek i Rajko Turk. Jarnjak stoji dosta dobro, no njegov problem je prebivalište. On živi u Zagrebu, a i ranije je dok je participirao u županijskoj 'vlasti' imao problema oko vjerodostojnosti svog prijavljenog boravišta u Krapini, jer su svi znali da živi u Zagrebu.

Želi li opet u županijsku utrku, morao bi se prijaviti u Zagorju. Zanimljivo je da se prema mišljenju nekih istaknutih HDZ-ovaca, Jarnjak zapravo neće usuditi biti nositelj liste i kandidat za župana, jer ne pobijedili li, izgubit će svoje čvrsto mjesto 'drmatora' iz pozadine. Naime, kako dio HDZ-a misli, on upravlja svima i vuče poteze kao siva eminencija, kojoj odgovara pozadinsko djelovanje.

Na listi HDZ-a će biti, kažu neki, po jedan kandidat iz svake lokalne jedinice. Ostalo se još ne zna, no prema nekim pričama, najizgledniji je kandidat za župana najmanje eksponirani među njima, što bi prema našem istraživanju mogao biti Zaplatić, koji je bio dožupan još u vrijeme Franje Kajfeža i već godinama 'miruje'.

U skladu s novom HDZ-ovskom politikom postavljanja ljudi bez afera i pomirljivih naravi na čelna mjesta, mogao bi to biti i Stjepan Mužek, bivši načelnik Petrovskog, poduzetnik koji se bavi izradom kamina.

Nova koalicija?

Prema posljednjim informacijama, koje još nisu službene, SDP će u koaliciju sa HNS-om i LS-om, što znatno poboljšava izglede da župan doista bude iz redova SDP-a. HSS navodno definitivno ide sam. Prema vlastitim očekivanjima, nadaju se da će dobiti barem 12 posto.

Županica: Vlasta Hubicki

NAjčitanije