Kineska delegacija u posjetu Krapinsko – zagorskoj županiji

Autor zagorje.com

Župan Željko Kolar: „Mi možemo biti ulaz na europsko tržište kineskim proizvodima, možemo biti zajednički partneri na europskom tržištu, a oni nama mogu otvoriti azijska tržišta

kinezi

Krapinsko – zagorsku županiju danas je posjetila gospodarska i politička delagacija iz kineske pokrajine Sichuan, koju je predvodila veleposlanica NR Kine u Republici Hrvatskoj, NJ/E Deng Ying. U prostorijama Grada Krapine gostima iz Kine domaćini su bili gradonačelnik Krapine Zoran Gregurović, župan Krapinsko – zagorske županije Željko Kolar i saborski zastupnici Marija Puh i Tomislav Končevski.

Župan Kolar gostima je zahvalio što su  u svojem prvom dolasku u Hrvatsku izabrali i Krapinsko – zagorsku županiju kao destinaciju koju treba posjetiti. – Upoznali smo goste s našom gospodarstvom i strateškom pozicijom. Predstavili smo im naše potencijale u turizmu, prerađivačku industriju, prije svega metaloprerađivačku, građevinarstvo, promet i veze, tekstilnu i staklarsku industriju. Složili smo se da se ogromna razlika između naše dvije pokrajine u površini i broju stanovnika može premostiti kvalitetom proizvoda koja je potrebna da bi se probili na tržište – rekao je župan Kolar.

– Mi možemo biti ulaz na europsko tržište kineskim proizvodima, možemo biti zajednički partneri na europskom tržištu, a oni nama mogu otvoriti azijska tržišta. Oni su ogromni, govorimo o 90 milijuna ljudi, no nije sve u veličini, nego u kvaliteti naših proizvoda koju naše gospodarsvo sigurno ima. Naši poduzetnici sa svojim kvalitetnim proizvodima sigurno mogu bez problema izaći na kinesko tržište – rekao je Kolar, a gradonačelnik Zoran Gregurović dodao je da su kinesku delegaciju upoznali s potencijalima grada Krapine i sa činjenicom da traže investitore za ulaganje u Šemničke Toplice i mogućnosti ulaganja u smještajne kapacitete na području grada i prapovijesnog parka.

U POU Krapina uslijedio je poslovni forum na kojem je kroz kratki film prezentirano gospodarstvo KZŽ i 100 najuspješnijih zagorskih tvrtki, a zatim su predstavljene poslovne zone i tvrtke Zagorka d.o.o., Jedinstvo te projekt Stubaki. Zamjenik guvernera pokrajine Sichuan Liu Jie izrazio je zadovoljstvo susretom u Krapini i nadu za uspostavljanjem međusobne suradnje. Kratkim promo filmom predstavljena je i pokrajina Sichuan i njezine tvrtke, a potom slijedi i obilazak tvrtke Jedinstvo.

 

 

NAjčitanije