Klimatologinja otkrila možemo li jaka tornada očekivati i u Hrvatskoj

PXL_220723_101723173.jpg

Klimatologinja Dunja Mazzocco Drvar za RTL Danas je govorila o nevremenu koje je prošli tjedan zahvatilo Zagreb, a nakon toga Slavoniju. 

"Prošlotjedno nevrijeme me nije iznenadilo u smislu da je najavljeno da će se nešto takvo dogoditi. Ali silina, jačina i ta ekstremnost nevremena su me iznenadili. Nisam očekivala da će biti baš tako jako strašno", kazala je za RTL Danas Mazzocco Drvar, šefica Uprave za klimatske aktivnosti Ministarstva gospodarstva.
Mazzocco Drvar je upitana jesu li tornada moguća i u Hrvatskoj. Odgovorila je da tornada u Europi već postoje te da ih godišnje bude između 300 i 400.

"To nije malo, prilično je veliki broj i neke je to iznenadilo s obzirom na to da ih obično vežemo za Sjevernu Ameriku gdje ih ima najčešće i opet ih je u Europi tri do četiri puta manje nego u Sjevernoj Americi. Također, velikoj mjeri su iznimno slabiji nego u Americi. Jakih i iznimno jakih tornada u Europi ima iznimno malo.
Sada živimo u toplijoj atmosferi koja ima sve više energije i sastavnica za proizvodnju jakih oluja koje se mogu manifestirati i kao tornada. Rekla bih da ćemo takvih jakih tornada u Europi imati sve više, a onda ih možemo očekivati i u Hrvatskoj", govori Mazzocco Drvar.