Koji su kriteriji za izbor Pape?

Autor

Uz toliko veliki izbor kandidata, kako će konklava donijeti svoju odluku? Koje kvalitete mora imati kardinal da bi posta

biskupi.jpg

Uz toliko veliki izbor kandidata, kako će konklava donijeti svoju odluku? Koje kvalitete mora imati kardinal da bi postao poželjan papinski kandidat i koji će čimbenici eliminirati neke od kandidata?

BBC-ev stručnjak Peter Gould pokušao je sastaviti idealni životopis jednog pape.


SPOL: muški
STAROST: između 65 i početka sedamdesetih godina
ZDRAVLJE: dobro; papa mora biti vrlo jak kako bi se mogao nositi s dugim radnim danima i putovanjima po svijetu
NACIONALNOST: papa mora biti iz zemlje koja se smatra prilično neutralnom
RADNO ISKUSTVO: mora biti nadbiskup nekog velikog grada uz dokaz da ima dobre administrativne sposobnosti. Ponekad je prednost ako je kandidat iz Vatikana
IMAGE: karizmatski svećenik koji ima iskustva s medijima
DOKTRINA: tradicionalni stavovi, ali ne krajnje konzervativni. Konzervativac s osmijehom na licu.
CRKVENA POLITIKA: manje centralizirana crkva u kojoj biskupi imaju veću upravu
JEZICI: tečno govori talijanski i engleski, dobro govori druge jezike.
ZANIMANJA: treba pokazati zanimanje i zabrinutost za socijalne probleme poput siromaštva i nezaposlenosti te razumijevanja za politiku zemalja u razvoju
PRIJATELJI: osobni kontakti s mnogim kardinalima, posebno onima iz zemalja u razvoju
NEPRIJATELJI: mali broj neprijatelja - njegovi stavovi mu ne smiju priskrbljiivati neprijatelje
AMBICIJE: ne smije javno izraziti želju da postane papa

Dakako, nitko se ne prijavljuje za posao pape preko oglasa, ali kardinali će se okupiti u Sikstinskoj kapeli i dati svoj glas, što znači da će uspoređivati životopise onih kandidata između kojih se moraju odlučiti.

SPOL

Bez obzira kako se prema spolu odnosili obični poslodavci, Katolička crkva ne primjenjuje ista pravila prema različitim spolovima. Svećenici još uvijek moraju biti muškarci, što znači da i papa mora biti muško. Stoljećima su mnogi prepričavali priču o "papi Ivani", ženi koja se prerušila u muškarca kako bi postala papa. Legenda kaže kako je njezina prijevara raskrinkana tek kad je rodila. Iako mnogi vjeruju u tu priču, istraživanje je pokazalo kako je to samo mit. No taj mit je doveo do uvjerenja da novi papa treba biti "pregledan" kako bi se utvrdilo da je muškarac. Malo je vjerojatno da će naredni papa morati proći takav delikatan pregled.

STAROST

Ni premlad, ni prestar. Malo je moguće da će kardinali glasati za nekoga tko se približava osamdesetim godinama, osim ako ne traže prijelaznog papu. No isto tako, teško će se odlučiti birati mlađeg kardinala koji bi mogao ostati na mjestu pape trideset godina. Idealna dob kandidata je tako između 65-70. No kardinali koji su nekad bili potencijalni kandidati sada vide kako se njihovi izgledi smanjuju, dok mlađi kardinali rade na povećanju svog ugleda. Vrlo dugi mandat pape Ivana Pavla Drugoga izbrisao je izglede cijele jedne generacije kardinala da postanu pape.

ZDRAVLJE

Nakon vrlo kratkog mandata pape Ivana Pavla Prvog, koji je već nakon 33 dana od postavljanja na tu dužnosti umro od srčane kapi, sasvim je razumljivo da potencijalni kandidati moraju biti dobroga zdravlja. Bio bi to savršen posao za mlađu osobu jer su radni dani vrlo dugi, a papa mora puno i putovati. Koliko je to pritisak, bilo je vidljivo i na Ivanu Pavlu Drugom pošto bi, na primjer, putovao kroz vremenske zone s kontinenta na kontinent i održavao mise za milijune vjernika. Povratak u vrijeme kada je papa vrlo rijetko napuštao Vatikan je nezamisliv. Tako će svaki kandidat za kojega se zna da je preboliko neku ozbiljniju bolest teško ući u konačni odabir.

NACIONALNOST

Ne radi se samo o tome treba li papa biti Talijan. Veća je mogućnost da će konklava izabrati onog kandidata koji dolazi iz relativno neutralne zemlje u svijetu politike. Iz tog razloga, mnogi promatrači napominju kako su mali izgledi da će budući papa doći iz jedine preostale svjetske velesile - Sjedinjenih Država. No to ne znači da konklava nije sposobna učiniti politički izbor. Izbor Poljaka Karola Wojtyle prije početka velikih političkih promjena u Istočnoj Europi protumačen je kao poruka komunističkom svijetu. Tako bi izbor pape iz neke zemlje u razvoju, a na početku 21. stoljeća, mogao imati značajan utjecaj na globalno gospodarstvo.

RADNO ISKUSTVO

Pastoralno iskustvo od velike je važnosti i jako se cijeni. Kardinal koji jest ili je bio nadbiskup nekog većeg grada, već na samom početku ulazi s određenom prodnošću. No konklava sigurno neće htjeti izabrati kardinala koji je ushićen papinskim pozivom pa će od kandidata tražiti i druge kvalitete. Papa mora uskladiti duhovni autoritet vjerskog vođe s administrativnim i diplomatskim sposobnostima čelnika jedne države, koji je ujedno i veliki igrač na međunarodnoj sceni. Tako će barem neko iskustvo rada u kuriji svakom kandidatu sigurno pomoći.

JEZICI

Neophodno je da papa tečno govori talijanski jer on je rimski biskup, a svi djelatnici vatikanske birokracije također većinom govore talijanski. No danas je gotovo neophodno da se papa dobro služi engleskim, francuskim i španjolskim jer on predvodi globalnu crkvu. Uz cijelu pažnju koju će mu milijuni diljem svijeta posvećivati važno je i to da svoju poruku može bez problema prenijeti i na više jezika.

IZGLED

Kardinal koji će postati predvodnikom cijele crkve mora misliti na svoj izgled. Svetački nastup i ohrabrujući smješak su sastavni dijelovi imagea današnjice. Nekad su se pape vrlo rijetko znale zaputiti izvan zidina svoje vatikanske rezidencije. Danas se pak od poglavara crkve očekuje da putuje diljem svijeta i susreće se s vjernicima. Ujedno će biti prisutan dodatno i milijunima gledatelja TV programa te je poželjno da ima određenu dozu karizmatičnosti i iskustva u ophođenju s medijima.

DOKTRINA

Kad su zajedno, kardinali su prilično konzervativni. Mnogi od njih imaju čvrste ortodoksne stavove prema spornim pitanjima, poput kontracepcije, pobačaja, svećeničkog celibata i uloge žene u crkvi. To niti ne čudi odviše jer je veliku većinu njih upravo na položaje postavio sam Ivan Pavao Drugi. Na svom izbornom sastanku, kardinali će svakako gledati da novi papa ima "zdravu" doktrinu. Iako možda priželjkuju novog papu koji će biti manje autoritativan, nevoljko će pristati izabrati kardinala s liberalnim stavovima koji bi se mogao suprotstaviti tradicionalnim učenjima. Ne smije biti ni prestrog ni previše radikalan. Drugim riječima, od pape se očekuje da bude konzervativan, ali sa smješkom na licu.

CRKVENA POLITIKA

Pri izboru novog pape, čini se kako su kardinali vrlo pristrani i ne vole kandidate koji su svoju karijeru izgradili isključivo u Rimu. To bi ovog puta moglo biti još izražajnije jer prevladava mišljenje da je upravo za vrijeme Ivana Pavla Drugog Vatikan prigrabio previše moći, što bi na svojoj koži mogli osjetiti kardinali koji su i bili dio crkvene vlasti. Ključna riječ koja se može čuti u Vatikanu jest kolegijalnost, koja u ovom slučaju označava manje centraliziranu crkvu u kojoj biskupi imaju više utjecaja na način na koji vode svoje biskupije. Budući da su većina kardinala sada ili biskupi ili nadbiskupi, može se očekivati da će paziti na to da budući papa svakako ima razumijevanja za njihovu želju za većom raspodjelom moći unutar crkve.

ZANIMANJA

Iako kardinali imaju raznolike hobije i zanimanja kojima se posvećuju u slobodno vrijeme, to se od njih u izboru za papu ne traži. Konklavu će više zanimati što je kardinal rekao i učinio tijekom svoje karijere. Zanimanje za socijalnu pravdu je obavezno za sve kandidate koji žele pokazati da su u dodiru sa stvarnošću. I u bogatim i siromašnim zemljama kardinali se obično zanimaju za pitanja siromašnih, beskućnika i nezaposlenih. No kardinal koji vodi kampanju mora biti osobito pažljiv da iz vjere ne skrene previše u politiku. Crkva u Latinskoj Americi već je godinama pred raskolom u pitanju teologije oslobođenja, doktrine koja ljude poziva da se oslobode gospodarstvenih okova. Svaki kandidat koji se nada da će postati papa, mora pokazati kako je zabrinut za probleme zemalja u razvoju jer upravo u tim zemljama živi veliki broj vjernika.

PRIJATELJI I NEPRIJATELJI

U prošlosti, većina kardinala koja bi se susrela na konklavi nije se međusobno poznavala. Danas su česta njihova putovanja na kojima se međusobno upoznaju. Na taj način mogu izgraditi vrlo korisnu mrežu poznanstava diljem svijeta, posebice u zemljama u razvoju, čiji je glas sve značajniji u crkvenim krugovima. Suosjećanje sa problemima drugih kolega zasigurno neće odmoći, dok je istodobno bolje izbjegavati kontroverze, nego biti jako glasan u svojim stavovima. Konklava možda i jest duhovni doživljaj, no politika crkve može biti okrutna baš kao i svaka druga politika. Ne kaže se bez razloga da papom postaje onaj kardinal koji ima najmanje neprijatelja.

AMBICIJE

U mnogim je zvanjima ambicioznost uglavnom dobra osobina. No otvoreno iskazivanje želje za tim da se postane papa jednostavno ne dolazi u obzir. Otvoreno zagovaranje i izborne kampanje su zabranjeni, a ako mediji nekoga drže favoritom, to je svakako nedostatak. Prema vatikanskoj mudrosti: "Onaj tko u konklavu ulazi kao papa, izlazi iz nje kardinalom." Smatra se da je izbor novog pape djelo Svetog duha, a ne politike. I koliko god potajno neki kardinal žarko želi mjesto pape, to mora držati duboko u sebi i odavati dojam da ga nevoljko vuku na papino prijestolje.


NAjčitanije