Kolika bi vam bila mirovina da radite samo pet godina u Njemačkoj? Provjerite

Vrijednost mirovine po godini staža u Njemačkoj je trostruko veća nego u Hrvatskoj

umirovljenici mirovina

Njemačka više nije obećana zemlja za strane radnike kao nekad. Sve je teže ostvariti sve veću prosječnu plaću, da bi se na temelju nje ostvarila i prosječna mirovina. Naime, prosječne mirovine u Njemačkoj trostruko su veće nego u Hrvatskoj. Prednost je i da se mirovina može zaraditi već nakon pet godina staža. Radeći pet godina u toj zemlji, možete zaraditi oko 190 eura mjesečne mirovine. U Hrvatskoj, raditi se mora najmanje 15 godina, nakon čega se ostvaruje otprilike jednak iznos primanja u starosti.

U Hrvatskoj za mirovinu morate imati najmanje 15 godina radnog staža. Aktualna vrijednost mirovine iznosi trenutnih 12,26 eura po godini staža. Jedan od faktora izračuna mirovine, takozvani AVM, raste svakim usklađivanjem pa će biti veći već od 1. srpnja s isplatom u rujnu. Ugrubo, nakon 15 godina staža vaša mirovina iznosila bi 183 eura, no to ne ovisi samo o AVM-u. U Njemačkoj, mirovina se može steći već s pet godina staža, a u tom bi slučaju iznosila otprilike kao i mirovina nakon 15 godina rada u Hrvatskoj, oko 190 eura, izračunali su na portalu Mirovina.hr.

Dakle, vrijednost mirovine po godini staža u Njemačkoj je trostruko veća nego u Hrvatskoj te iznosi oko 38 eura. Radite li za prosječnu njemačku plaću od oko 40.000 eura, ostvarujete pravo na jedan mirovinski bod, a za svaki mirovinski bod imate pravo na takozvanu vrijednost mirovine. U konačnici, riječ je o navedenih 190 eura. Netko tko, primjerice, ostvaruje oko 500 eura mirovine za oko 35 godina staža u Hrvatskoj, njemačkom mirovinom zarađenom kroz pet godina može si donekle olakšati život u starosti.

NAjčitanije