Kolike božićnice će dobiti djelatnici Županije, a kolike oni iz zagorskih tvrtki?

Autor sp
euros-640.jpg

Božićnica je prigodna nagrada koja se smatra materijalnim pravom radnika, a koja nije izravno uređena Zakonom o radu već se uređuje kolektivnim ugovorom, pravilnikom o radu, ugovorom o radu ili jednostavno odlukom odnosno mogućnostima poslodavca. Život je sve teži i skuplji za građane, cijene baš svega otišle su u ‘nebo’, a prosinac i blagdani nose i dodatne troškove.

Čak i oni najštedljiviji, koji blagdane slave najskromnije, izdvojit će koji euro više u prosincu, za božićno drvce, malo bogatiji blagdanski stol ili možda koji poklončić. Zato, i mali dodatak na redovnu plaću čini razliku i dobro dođe. Pitali smo brojne zagorske tvrtke i institucije hoće li svojim radnicima ove godine isplatiti božićnice i kakva je bila praksa prijašnjih godina, no odgovorili su tek rijetki.


-Jednako kao što je Vlada Republike Hrvatske ugovorila za državne i javne službe, a sukladno Kolektivnom ugovoru za zaposlene u upravnim tijelima Krapinsko - zagorske županije, božićnica će se isplatiti u neoporezivom iznosu od 300 eura. Isti iznos isplatit će i županijske ustanove i trgovačka društva – odgovoreno nam je iz Krapinsko – zagorske županije. Valoviti papir - Dunapack d.o.o. će ove godine, kao i do sada, isplatiti maksimalne zakonom definirane i omogućene iznose prigodnih nagrada, neoporezivih dodataka na plaću te dara djeci.

S obzirom na najavljene promjene zakona korekcije će biti uzete u obzir pri posljednjoj isplati ove godine – kažu u Valovitom papiru Dunapack. Poduzeće Trgocentar d.o.o. svake godine daje svim svojim djelatnicima božićnice, pa tako i ove godine u iznosu od 135 eura, poklon bon i 70 eura isplatom na račun.
Božićnica, dar u naravi, dar za djecu…


Omco Croatia zapošljava 760 djelatnika, i uz isplatu plaće u prosincu, isplatiti će će božićnicu u iznosu 1.000 €. - U prosincu također zaposlenicima dodjeljujemo dar u naravi u iznosu od 132 eura te zaposlenicima s djecom mlađom od 15 godina dar djeci u iznosu 132 eura po djetetu. Prethodne godine smo isplatili božićnicu u iznosu 6.000 kn, te dar u naravi i dar djetetu u iznosu za oboje po 1.000 kn – odgovoreno je iz poduzeća Omco Croatia.

Tvrtka Rusan - Mikron svojim ćedjelatnicima isplatiti božićnicu u iznosu 400 eura na račun, kao i poklon bon od 130 eura. Također, zaposlenici ovog poduzeća dobili su i uskrsnicu od 100 eura, a ljeti i 150 kuna po djelatniku, kažu. Također, svakom zaposleniku daju i dar djetetu, do 15 godina starosti, u iznosu 130 eura. U Komunalcu Konjščina odluka o božićnici još nije donesena, no vjerojatno će biti u obliku isplate na račun – Prethodne godine taj iznos je bio 500 kn, a vjerojatno će i ove godine biti u tom rangu – kažu.

Poduzeće Vodolim isplaćivat će božićnicu po kategorijama radnih mjesta, od 100 do 200 eura.