Kolike će biti zagorske božićnice?


Zagorske firme kojima je i ove godine 'dobro išlo' svojim zaposlenicima će podijeliti božićnice. Jedni će je dobiti u

94d0124b-a3a6-429b-bf60-ad83cd8c68c6.jpg

Zagorske firme kojima je i ove godine 'dobro išlo' svojim zaposlenicima će podijeliti božićnice. Jedni će je dobiti u novčanom iznosu, drugi u bonu, a neki će ovog Božića ostati bez nje.

Prema procjenama Saveza Samostalnih Sindikata Hrvatske od 1, 5 milijuna zaposlenih božićnicu će dobiti njih oko 500.000. U javnim sektorima ona bi trebala iznositi 1.250 kuna, a u privatnom sektoru od 500 do 1000 kuna. Inače, pravo radnika na božićnicu, a koja može biti novčana, u obliku bona ili paket u najvećem broju slučajeva nigdje nije izričito propisano i na poslodavcu je hoće li pred blagdane darivati svoje zaposlenike.

Umirovljenici će dobiti od 'skromnih' 100 do 350 kuna božićnice, ovisno o visini mirovine. A svakom bi zagorskom radniku dobro sjelo par stotina kuna koje bi mogao utrošiti na dar ili pokriti neke osnovne troškove. Hoće li biti novčanih iznenađenja u zagorskim poduzećima ili je kriza već učinila svoje, provjerili smo u nekoliko poduzeća na području naše županije.

Šaroliko stanje

Vetropack Straža iz Huma na Sutli, tvornica koja se bavi preradom i proizvodnjom stakla očito jako dobro posluje, jer će i ove godine svojim radnicima isplatiti 'odličnu' božićnicu. Tako će zaposlenici Vetropacka dobiti novčani dar za Božić u iznosu od 3.600 kuna, što je uređeno kolektivnim ugovorom.

Tvrtka koja zapošljava preko tristotinjak zaposlenika, M- profil iz Zaboka koji se bavi proizvodnjom čeličnih konstrukcija limova i panela za svoje je zaposlenike osigurala božićnicu. Svojim radnicima M-profil božićnicu daje kroz bon koji se može iskoristiti u jednom trgovačkom centrom. Kolika je to 'cifra' nisu nam točno rekli s obzirom da se božićnice dodjeljuju po duljini radnog staža u tvrtki.

Kako stvari stoje u tekstilnoj branši? Zaposlenici Kotke iz Krapine, firme s tekstilnom konfekcijom božićnicu će dobiti kroz bon u iznosu od 300 kuna.

Lako nije ni u automobilskoj branši. Kostelpromet iz Pregrade koji se bavi proizvodnjom naslona za glavu u automobilskoj industriji i koja je postala u kratkom roku najbrže rastuća firma u Hrvatskoj, lagano je počela osjećati posljedice krize.

Kako su nam objasnili, svojim zaposlenicima ove godine neće isplatiti božićnicu. Rade rezerve, jer se ne zna što će u budućnosti biti. No, zaposlenici su ove godine ipak dobili uskrsnicu, regres, a roditelji darove za djecu za sv. Nikolu. Lani su zaposlenici Kostelprometa dobili božićnicu u iznosu od 500 kuna, plus po 100 kuna za svaku godinu radnog staža.

NAjčitanije