Kolike su plaće i naknade gradonačelnika, načelnika i njihovih zamjenika

Autor


Plaće su u ova krizna vremena česta tema razgovora. I dok nam je svima u interesu da su nam plaće što veće, a nameti š

novac1.jpg


Plaće su u ova krizna vremena česta tema razgovora. I dok nam je svima u interesu da su nam plaće što veće, a nameti što manji, država je s druge strane uvela i dodatna porezna opterećenja. Puno se ovih dana govori i o plaćama državnih dužnosnika, pa i vodećih ljudi lokalne i regionalne samouprave.Zavirili smo zato 'u novčanike' naših gradonačelnika i načelnika i provjerili kolika su im primanja.

Većina gradskih i općinskih vijeća donijela je odluke o primanjima svojih gradonačelnika, načelnika i naknadama njihovim zamjenicima. Kako ističu vodili su se trenutnom gospodarskom situacijom, odnosno krizom, ali i time da li tu dužnost obavljaju profesionalno ili volonterski. Plaće, odnosno naknade za volontere dosta su različite.

Tu treba uzeti u obzir i činjenicu da se u pojedinim mjestima razlikuju koeficijenti po kojima se plaće obračunavaju, gradonačelnici i načelnici imaju različite godine staža i druge olakšice (npr. broj maloljetne djece) koje utječu na visinu primanja.

Različitosti

Od naših sedam gradova, u četiri grada imamo gradonačelnike koji svoju dužnost obnašaju kao profesionalci i to u Krapini, Zaboku, Oroslavju i Donjoj Stubici. Kao volonterka svoju dužnost obnaša gradonačelnica Pregrade te gradonačelnici u Klanjcu i Zlataru.

Krapina jedina u našoj županiji ima dva zamjenika gradonačelnika i po tome je specifična, a razlog je što spada u kategoriju gradova koji broje preko 10.000 stanovnika.

Grad Zlatar ima i gradonačelnika i zamjenika volontera, a s obzirom na zatečeno financijsko stanje gradonačelnik dr. Miroslav Kopjar se s visinom naknada sebi i svom zamjeniku nije bavio. Grad je u blokadi i ni jedna lipa se ne može isplatiti.

- Prema odluci u Gradu Zlataru bivši načelnik Marijan Đurek kao volonter primao je navodno naknadu od 4.400 kuna. Takva naknada za gradonačelnika volontera je zaista mala, no s obzirom da je bivši gradonačelnik bio i direktor Zlathariakom firme za komunalnu djelatnost vjerojatno je i tu dobivao nekakvu plaću - rekao dr. Kopjar, gradonačelnik Grada u kojem se još se nazire svjetlost na kraju tunela.


Bivši načelnik Zlatara, Marijan Đurek

Od 25 zagorskih općina, 17 načelnika svoju dužnost obavljaju kao profesionalci, dok je preostalih osam načelnika volontera koji primaju naknadu.

Specifična je općina Bedekovčina u kojoj su i načelnik i njegov zamjenik profesionalci, kao i Općina Petrovsko gdje je načelnik volonter, a njegov zamjenik profesionalac. Visina naknada načelnika volontera kreće se od 3.800 kuna koju prima načelnik Zlatar Bistrice do 7.000 kuna, a koju dobiva načelnik Velikog Trgovišća. U Đurmancu, Jesenju, Humu na Sutli, Desiniću, Stubičkim Toplicama i Mariji Bistrici zamjenici volonteri radit će bez naknada. Najčešća visina naknade zamjenika načelnika je 2.500 kuna.

Još se ne zna kolika će biti plaća načelnika Hraščine Branka Tukača koji posao načelnika obavlja profesionalno, a kolika njegova zamjenika Radovana Kovačičeka. Odluka će biti donijeta na sjednici Vijeća nakon 15. kolovoza. Po starom, bivši načelnik bio je volonter i primao je naknadu cca 3.300 kuna.

U općini Gornja Stubica načelnik Željko Lisak u prošlom mandatu bio je volonter i primao je naknadu od 4.000 kuna. U novom mandatu odlučio je biti profesionalac, no plaća još nije dogovorena, pa još uvijek dobiva naknadu kao volonter.

Najveću plaću ima načelnik profesionalac u Humu na Sutli, 11.500 kuna, dok najmanja plaća načelnika profesionalca iznosi 6.000 kuna. U tu cifru, ako ne računamo par kuna više ili manje spadaju načelnik Jesenja, Mihovljana, Desinića, Golubovca i Mača.

Čisto radi usporedbe s plaćama naših gradonačelnika i načelnika, iako su nam ti podaci već poznati, prosječna plaća gradonačelnika u Hrvatskoj iznosi prema podacima Svjetske banke 19.500 kuna, a župana 24.000 kuna.

Krapinsko-zagorski župan imat će plaću od 15.000 kuna, a njegovi zamjenici po 13.000 kuna.

NAjčitanije