Koliko će vas koštati početak školske godine

Školska godina samo što nije počela. Ako ste nabavili knjige, imate jedan problem manje, a evo što još trebate kupiti za svog školarca i koliko novca morate izdvojiti

skola knjige.jpg

Školska godina samo što nije počela. Ako ste nabavili knjige, imate jedan problem manje, a evo što još trebate kupiti za svog školarca i koliko novca morate izdvojiti

Za prvi razred knjige bez dodatnih materijala za učenje i vježbanje koštat će vas minimalno 650 kuna. Te cijene odnose se na niže razrede, dok osnovni komplet knjiga za više razrede stoji oko 1200 kuna. Kao što vjerojatno znate, konačna cijena kompleta ovisi o tome da li ćete uzimati dodatne listiće i radne bilježnice, polazi li dijete vjeronauk ili ide na još koji izborni predmet poput informatike u višim razredima.

Jedina sreća u nesreći je što izdavačke kuće većinom dozvoljavaju otplatu knjiga na rate pa nećete morati baš sve platiti odjednom te daju popuste na dodatni pribor ako ga uzimate zajedno s knjigama.

Nadalje, sigurno znate da su vašem djetetu potrebne i bilježnice te pribor poput olovaka, likovnog materijala ili pak pernice i školske torbe. No, postoji načn da nešto i uštedite. Ukoliko su stvari poput ruksaka i pernice cijele, samo ih dobro prebrišite ili operite. Prije nego odete u kupnju dobro pregledajte sve ladice s bilježnicama, likovnim priborom i sitnicama poput gumica za brisanje jer ćete vjerojatno naći stvari koje se mogu još koristiti.

Bilježnice nisu tako velika stavka u ovom proračunu. Klasične crtančice i pisanke za niže razrede mogu se kupiti za tri do pet kuna ako nisu s trendi likovima na koricama ili skupljih proizvođača, a bilježnice za više razrede s crtama ili kockicama koštaju tek koju kunu više. Niti obični omoti nisu toliko skupi, oko dvije do tri kune, ali kada zbrojite sve knjige i bilježnice, nije zanemariva brojka.

Dodate li tome neke fora naljepnice lako ćete potrošiti i do 50 kuna. Stoga se sa svojim školarcem možete dati u izradu omota od starih ukrasnih papira i uz malo kreativnosti ih ukrasiti ili nalijepiti njihove omiljene likove. Tako ćete imati originalne, a povoljne omote za knjige. Cijene pernica ovise o tome da li su male za osnovne stvari ili velike na rasklapanje te prazne ili pune. Male, okrugle pernice kupit ćete već za 30, a veće, kockaste za 100 kuna. Pune pernice sa svim priborom koštaju primjerice od 130 kuna nadalje.

Likovni pribor nemojte kupovati odmah dok učitelj ne kaže što će točno dijete trebati. U knjižarama i trgovinama često nude takozvane likovne komplete koji su skupi, a dijete dobar dio toga možda uopće neće korstiti. Sav likovni pribor možete kupovati pojedinačno. Tako bojice možete kupiti za desetak kuna, a slična je ili povoljnija cijena pastela. Tempere ćete naći za nešto više od 20 kuna, a vodene boje su nešto povoljnije.

Okvirne cijene knjiga bez bilježnica i dodatnih stvari:

1. razred - 650 kuna
2. razred - 650 kuna
3. razred - 650 kuna
4. razred - 700 kuna
5. razred - 1200 kuna
6. razred - 1200 kuna
7. razred - 1200 kuna
8. razred - 1200 kuna

NAjčitanije