Komu se zagorski svinjogojci trebaju nametnuti

Autor Mladen Kukas

Autor: Mladen Kukas Žestoki i optužujući tonovi na prvoj godišnjoj skupštini Udruge svinjogojaca Krapinsko-zagorske žup

svinje.jpg

Autor: Mladen Kukas


Žestoki i optužujući tonovi na prvoj godišnjoj skupštini Udruge svinjogojaca Krapinsko-zagorske županije "Pikača" govore o teškom stanju u ovoj poljoprivrednoj grani.

Predsjednik udruge posebno je optužio Krapinsko-zagorsku županiju smatrajući da ih nepravedno zapostavlja.
U Poljoprivredno-savjetodavnoj službi rekli su mi da nema strategije za razvitak svinjogojstva u Zagorju.

Upitan sam čak i što mi hoćemo jer potrebe zadovoljavaju prekupci, dok smo im mi samo trn u oku jer bumo samo tražili peneze. Naš zahtjev da nas primi županica ostao je bez odgovora, no primio nas je pročelnik za gospodarstvo Siniša Hajdaš, kojom prilikom se ustanovilo da nekakva strategija ipak postoji.

Nakon što smo preko saborskih zastupnika Pleška i Jarnjaka uspostavili kontakt s ministrom poljoprivrede Čobankovićem, ovaj je organizirao prijam svih zagorskih poljoprivrednih udruga. Nas nije bilo na tom prijamu jer nas županija nije obavijestila - žestio se na godišnjoj skupštini predsjednik Udruge "Pikača" Stjepan Peček.

Nadalje govorio je o brojnim problema koji svakog dana prate uzgajivače svinja. Najveći su svakako, visoke cijene hrane, a niske cijene gotovih proizvoda. Problem je i nesigurnost tržišta jer uzgajivači svinja nemaju sigurnoga kupca kao što je, primjerice, kod mljekara.

- Nama se nameću brojni nameti, guše nas prekupci i uvoznici. Komu da se mi nametnemo kad na kraju podvučemo crtu i ništa nam ne ostane - upitao je Stjepan Peček.

Na skupštini bio je i Stjepan Kušec, predsjednik Saveza svinjogojaca Hrvatske, koja okuplja devet udruga iz osam županija. Rekao je kako će stanje u svinjogojstvu uskoro biti mnogo jasnija jer mjerodavno ministarstvo treba idućih mjeseci odlučiti o strategiji razvitka svinjogojstva.

Veliki bi problem mogla bi biti zabrana cijepljenja protiv svinjske kuge jer će se u zaštiti morati provoditi stroge veterinarske mjere koje mnogi neće moći financijski pratiti.

Izvor: Večernji list

NAjčitanije