Konačno epilog za Nacionalnu dječju bolnicu: Dogovoreno kada bi trebala početi izgradnja

PXL_181123_106308939.jpg

Čini se da bi nakon višegodišnjeg čekanja, mogla početi izgradnja Nacionalne dječje bolnice u zagrebačkom naselju Blato. Sporazumom države i Grada Zagreba određeno je da će bolnica pripasti državi koja će početi s izgradnjom bolnice, a grad će zauzvrat dobiti zemljišta na kojima će se graditi dugo planirani objekti javne namjene.

Ruglo na kraju grada napokon će, čini se, dobiti novo ruho, piše HRT.

- To želimo raščistiti između vlade i grada kako bi vlada mogla graditi novu nacionalnu dječju bolnicu, a onda na zemljištu pored, u drugoj fazi vjerujem graditi nacionalnu i sveučilišnu bolnicu sa sredstvima iz europskih fondova iz npo-a, zauzvrat grad dobiva zemljišta za gradnju, rekao je Tomislav Tomašević, zagrebački gradonačelnik, 10. listopada 2024.

Gradit će se na njima bazeni, osnovne škole, domovi za starije. Na ovom prostoru i knjižnica te društveno-kulturni centar Paromlin.

- A ovo će zagrebačko naselje, Špansko, dobiti vrtić, projekt je vrijedan 6 i pol milijuna eura, a država će za izgradnju dati 2 parcele vrijedne gotovo 400 tisuća eura, kaže novinarka Iva Magušić-Dumančić.

Procijenjena vrijednost nekretnine u Blatu je 14,4 milijuna eura, a grad će dobiti imovinu u vrijednosti pola tog iznosa.

- Kako su ove naše nekretnine značajno niže procijenjene vrijednosti grad Zagreb je iskazao interes i za još niz drugih lokacija kako bi mogli poravnati taj iznos od sedam milijuna i 200 tisuća eura, objašnjava Branko Bačić, potpredsjednik Vlade i ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine, 10. listopada 2024.

Sporazumom koji je izglasan na sjednicama Skupštine i Vlade riješen je dugogodišnji spor oko zemljišta te prepreka za realizaciju projekta od nacionalnog interesa više nema. Projekt će voditi Ministarstvo zdravstva, koje je još prije 2 godine napravilo studiju izvodljivosti. Idejni projekt završen je ove godine, a slijedi javni natječaj. Prođe li sve kako treba izgradnja bi mogla početi za godinu dana.

- Inače je predviđeno da bolnica bude veličine 55 tisuća metara kvadratnih u prvoj fazi, u drugoj još 43 tisuće metara kvadratnih sa ukupno 535 kreveta koja će zbrinjavati najsloženiju problematiku dječje dobi, zaključuje Vili Beroš, ministar zdravstva, 10. listopada 2024.

Plan je da bolnica bude gotova za pet godina.

 

NAjčitanije