KORAK BLIŽE: ‘Proglašenje Parka prirode ‘Zagorske gore’ vidimo kao veliku šansu’

Autor rj/sp
FotoJet - 2024-10-17T124439.561.jpg

Javni uvid u Prijedlog Zakona o proglašenju Parka prirode „Zagorske gore“ započeo je 24. rujna i trajat će do 23. listopada 2024. godine, a danas je u Krapini održano javno izlaganje odnosno predstavljanje prijedloga Zakona o proglašenju Parka prirode Zagorske gore.

Područje Ivanščice, Strahinjšice, Maceljske gore, Ravne gore i Bednjanskoga kraja osobito je vrijedno zbog svoje prirodne i kulturno-povijesne baštine te obiluje rijetkim biljnim i životinjskim vrstama među kojima su i novootkrivene, dosad nepoznate vrste za floru i faunu Hrvatske.

To je samo dio vrijednosti zbog kojih je područje koje obuhvaća nešto više od 300 četvornih kilometara, a proteže se kroz pet gradova i devet općina u Varaždinskoj i Krapinsko-zagorskoj županiji, predloženo za zaštitu kategorijom park prirode. Novi Park prirode "Zagorske gore" bit će trinaesti park prirode u Hrvatskoj.

 

 

Igor Krajtmajer, ravnatelj Uprave za zaštitu prirode, istaknuo je da je proglašenje Parka prirode priznanje da je ovaj prostor ostao očuvan. - Tu se prvenstveno radi o šumama, gotovo 78 posto parka su šumski ekosustavi vrijednih zagorskih gora, tu ima čitav niz područja ekološke mreže i zaštićenih područja nižih kategorija koje ćemo obuhvatiti. Radi se o održivom razvoju prostora, da ga pokušamo očuvati ovakvog kakav jest, ali da mu damo dodatne mogućnosti razvoja koje do sada nismo imali toliko u fokusu, sportsko – rekreativne, turističke sadržaje… Kada kada ste u Parku prirode, jednom od najvrednijih područja, to također nosi sa sobom određenu težinu – istaknuo je Krajtmajer.

Ono što stanovnike tog područja pomalo brine jest hoće li im se što mijenjati vezano uz gospodarske ili poljoprivredne aktivnosti.

- Sva ta područja već jesu su područja ekološke mreže i ako govorimo o šumskim ekosustavima, oni i danas prolaze kroz određene postupke dobivanja nekih suglasnoti za gospodarenje. Hvalimo se da gospodarimo šuamama na održivi način, da smo certificirani, da su sve naše šume u dobrom stanju, pa onda nema nikakvih prepreka ni kada imate park prirode, identični su postupci koji se i sada prolaze. Što se tiče poljoprivrednih aktivnosti, mi ćemo poticati da oni budu održivi, da se prelazi na ekološku proizvodnju, sa što manje pesticida, ali to ne znači da se rad ne može nastaviti kao i do sada – napomenuo je ravnatelj.

Ravnateljica Javne ustanove ‘Zagorje zeleno’ Dijana Hršak istaknula je da javna rasprava traje mjesec dana, a ovo izlaganje satavni je dio psotupka.

 - Nakon ove procedure, kada se vide komentari nakon javne rasprave, uvaže i donese se finalna granica i opseg cijelog područja, slijedi proglašenje Parka, potom osnivanje nove Javne ustanove i upravljanje ovim prostorom na jednoj višoj razini. Mi imamo u našoj županiji već park prirode, to je Park prirode Medvednica tako da znamo o čemu se radi, na koji način se živi u parku i sigurno da je sa stajališta zaštite prirode ovo jedan pozitivan iskorak za veću brigu o prirodi, obzirom da se radi o prostoru koji je gusto naseljen, ima gospodarsku djelatnost, a nadamo se da će ova zaštita doprinijeti da se ovim prostorom upravlja na bolji način u korist prirode – napomenula je Hršak.

Župan Željko Kolar rekao je da proglašenje parka prirode Krapinsko – zagorska županija vidi kao veliku šansu. - Mnogi koji se protive proglašenju zaštićenih područja smatraju da oni samo ograničavaju i štite nešto, a mi to gledamo na drugačiji način. Mi smatramo da treba štititi, a da su ograničenja unutar onih okvira koji su u cilju da zaštitimo vrijednosti koje se nalaze u tom prostoru s jedne strane, a s druge strane da omogućimo ljudima koji će živjeti na tom području da mogu kroz ekološku proizvodnju, neku drugu vrstu bavljenja turizmom, privući ljude da dođu u Park prirode  i u njemu uživaju. Prostor se štiti ne samo zbog bioraznolikosti i životinja koje se tamo, nego i zbog ljudi, i onih koji tamo žive i koji će tamo doći. To vidimo kao prioritet i cilj. Ovo je drugi pokušaj da se na području sjevera Hrvatske proglasi Park prirode, iz same pripreme je vidljivo da je struka prepoznala taj prostor i da ćemo ovaj puta u tome uspjeti – rekao je Kolar.

 

 

 

NAjčitanije