Kovina prestaje biti zagađivač

Autor Nikola Capar

Dok su rafinerija i ljevaonica «Kovine» poslovali u središtu mjesta, u Velikom je Trgovišću bila gotovo potp

p_397813kovina.jpg
Dok su rafinerija i ljevaonica «Kovine» poslovali u središtu mjesta, u Velikom je Trgovišću bila gotovo potpuno zaustavljena stambena izgradnja. Sagrađeno je tek nekoliko kuća. Mnoge su se obitelji odselile.


Premještanjem u gospodarsku zonu zagađivanje zraka je malo smanjeno, ali su barem otpad i smeće maknuti i mjesto je s novim pogonom «Heruca» promijenilo izgled.

Ipak, nije «Kovina» u svemu bila loša! Bez njene financijske pomoći ne bi bilo ni plinske mreže, ni telefona, a niti nogostupa. Među zaposlenima bilo je i stotinjak Trgovišćana. A da je zagađivala, to jest točno!

Promjene na tržištu

Promjene na tržištu sekundarnih sirovina, posebno otpada aluminijskih legura, dovele su do postupnog gašenja rafinerije u «Kovini». Sve je manje posla i za ljevaonicu. Novi se vlasnici stoga okreću novim rješenjima. Pokušali smo razgovarati sa sadašnjim vlasnikom Željkom Penićem, ali nas je on glatko odbio.

-Imali smo Skupštinu (dioničara, op.a.), razgovarao sam i u Općini i u Županiji i izvijestio ih o stanju u «Kovini». No, s novinarima imam loših iskustava i za sada ne bih izlazio u javnost s pojedinostima- kazao nam je u telefonskom razgovoru Ž. Penić. Ostali smo tako bez odgovora o planovima «Kovine» oko gradnje hale za tlačni lijev, oko prodaje dijela poslovnoga prostora zagrebačkoj tvrtki MELTAL, o sanaciji odlagališta zgure, zapošljavanju...

Strah od novoga zagađivanja

Nazvali smo direktora MELTAL-a. Gospodin Slaven Lakovsky ljubazno nam je odgovorio da su upravo u fazi izrade planova za budući pogon u Velikome Trgovišću i pripremaju predugovor za kupnju prostora. Na to su se odlučili zbog toga što im je sadašnji prostor u Zagrebu premali, a u Velikome Trgovišću žele urediti pogon za otkup i sortiranje sekundarnih sirovina. Provjerili smo što to znači. Je li to gašenje djelatnosti jednoga zagađivača i početak rada drugoga? Dobili smo odgovor od neovisnog stručnjaka koji nas uvjerava da tu zagađivanja nema, već će to biti kao jedno od reciklažnih dvorišta kakva će se urediti širom Hrvatskoga zagorja. Uostalom, «Kovina» mora do kraja sanirati sadašnje odlagalište šljake. Općina im je ustupila zemljište za prilazni put i voljna je sufinancirati dovoženje humusa. Za uzvrat, «Kovina» je dala zemljište za autobusno stajalište u središtu mjesta kod željezničke postaje.

Ispuniti obećanja

«Općini je u interesu, rekao nam je načelnik Ivan Žeinski, da se konačno završi priča o zagađivanju. Uz deponij, tu je još i postavljanje ograde oko pogona, uređenje prozora na halama, a bilo bi dobro da «Kovina» proda i svoj prostor u središtu pored «Heruca», kako bi se i on uredio i priveo korisnoj svrsi». «Kovina» je prva na ulazu u gospodarsku zonu Velikoga Trgovišća. O njenu izgledu ovisi i prvi dojam kojega posjetitelj, turist ili poslovni čovjek, dobiva o mjestu u koje dolazi. Stoga je i naš interes, kao i zanimanje javnosti, opravdano. Puno se nekada iz «Kovine» obećavalo, a malo obećanja ispunilo.

NAjčitanije