Krapinske Toplice: Povratak novca u središte

Autor Eugen Husak

Općinska vlast Krapinskih Toplica u idućoj bi godini trebala raspolagati s 14 milijuna kuna poreznog novca. U odnosu na

magdalenakr toplice.jpg

Općinska vlast Krapinskih Toplica u idućoj bi godini trebala raspolagati s 14 milijuna kuna poreznog novca. U odnosu na godinu na izmaku, toplički općinari izračunali su da će namaknuti 4 % više novca.

Lagani rast prihoda objašnjava se većim poreznim prihodima te određenim jamstvima državnih fondova da će izdašnije pratiti projekte izgradnje kanalizacije i vodovoda na području općine. Fokus u trošenju bit će ulaganje u samo središte mjesta.

- Najvažniji kapitalni projekt ovog proračuna jest priprema za gradnju novog dječjeg vrtića – pojasnio je predsjednik Općinskog vijeća Ernest Svažić. – Pedesetak mališana stalno odlazi u vrtiće u okolna mjesta, porezni obveznici to sufinanciraju, a situacija bi trebala zapravo biti obrnuta. Mi kao centar rada i mjesto koje postaje sve atraktivnije za život i doseljavanje stanovništva moramo misliti na dugoročnu kvalitetu života mladih obitelji pa nam je moderan vrtić iznimno važan kao podrška privlačenja najkvalitetnijih kadrova u naše zdravstvo i turizam – pojasnio je Svažić.

Također, ovim ulaganjem, općinski ulagački fokus vraća se u samo središte mjesta koje je proteklih godina bilo pomalo zanemarivano nauštrb potreba podizanja kvalitete života na periferiji. Za gradnju vrtića planira se izdvojiti milijun kuna, a što će uz već od prije rezervirana 2 milijuna i kredit koji se planira podići kod poslovnih banaka biti dostatno za najvažniji projekt u mjestu. Pripreme za gradnju novog vrtića, koji bi se trebao graditi na zemljištu iza crkve, sa sobom će „povući“ i uređenje trga ispred same crkve, ali i novih parkirališnih mjesta.

Uskoro počinje naplata parkinga

Doznajemo da će upravo rješavanje pitanja parkiranja biti jedan od strateških ciljeva topličke komunalne politike. Planira se početak naplate parkiranja na gotovo svim javnim, ali i privatnim parkiralištima čime se želi postići dvostruki učinak – uvesti red i pritom zaraditi. – Taj novac bi se reinvestirao u uređenje mjesta, sadnju cvijeća, uređenje parkova i nabavljanje klupa i slične opreme koja nam nedostaje – pojasnio je Svažić.

Usvojen i oporbeni amandman

Na posljednjoj sjednici Općinskog vijeća prilikom usvajanja proračuna, suprotno uobičajenim pravilima politike u Hrvatskoj, vladajući su prihvatili i amandman oporbenog HDZ-a. Zahvaljujući tome asfaltirat će se problematična dionica ceste u Lovrećim selima.

NAjčitanije