Krapinsko-zagorska županija dobiva prvog rendžera

Autor

Krapinsko-zagorska županija, u sklopu Javne ustanove za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima, iduće bi godine

p_203152zag_rend.jpg
Krapinsko-zagorska županija, u sklopu Javne ustanove za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima, iduće bi godine trebala zaposliti prvog nadzornika, popularno zvanog rendžera. Njegov bi zadatak trebao biti u dvije do tri godine ustrojavanje nadzorničke službe za cijelu županiju.

To je rečeno na predstavljanju projekta Model službe nadzora zaštićenih prirodnih vrijednosti Krapinsko-zagorske županije, koji je u Donjoj Stubici održao prof. Ivan Martinić.

Krapinsko-zagorska županija podijelit će se na četiri zaštićena područja, što podrazumijeva zapošljavanje najmanje četvero nadzornika. Kako se Park prirode Medvednica nalazi dijelom u našoj županiji, a već ima formiranu nadzorničku službu, to će nam olakšati provođenje ovog projekta istaknuo je prof. Martinić.

Glavni ciljevi nadzora bit će, kao uostalom i u ostalim dijelovima zemlje, sprječavanje uzurpacije prostora, bespravne gradnje, nelegalne sječe šume, odlaganja otpada, krivolova, protuzakonita ribolova, uništavanja i onečišćenja staništa i brojne druge poslove usmjerenih na očuvanje prirode i okoliša. Uz nadzornike profesionalce, u projekt nadzora planiraju se uključiti i nadzornici-volonteri, koji bi trebali biti studenti i drugi ljubitelji prirode.

Podršku formiranju nadzorničke službe uputio je i zamjenik Krapinsko-zagorske županice Zorko Vidiček, što je značajno jer će novac potreban za nju najvećim dijelom morati osigurati Županija. On je rekao kako je budućnost županije u komercijalno-turističkom biznisu, ali brinući se za održivi razvitak. Istaknuo je kako su najveće vrijednosti koje Zagorje ima priroda, okoliš i zemljište, a na koji je vrlo snažan pritisak raznih ulagača. Stoga će uskoro biti vrlo velika uloga nadzornika i drugih čuvara prirode i okoliša.

Izvor: Večernji list
NAjčitanije