Krapinsko-zagorska županija povrijedila Zakon o javnoj nabavi

Autor

Dva mjeseca nakon što je krapinsko-zagorsko Županijsko poglavarstvo poništilo postupak javne nabave za prijevoz učenika

p_240789zag_staja.jpg
Dva mjeseca nakon što je krapinsko-zagorsko Županijsko poglavarstvo poništilo postupak javne nabave za prijevoz učenika osnovnih škola, a posao zagorskim autoprijevoznicima dodijelilo izravnim narudžbama, ta priča dobiva nastavak.

Meštrović prijevoz iz Zagreba, jedan od prijevoznika koji je u svemu tome ostao kratkih rukava, žalio se Državnoj komisiji za kontrolu postupaka javne nabave, a dobiveno rješenje pokazalo je da je Krapinsko-zagorska županija u postupku javne nabave bitno povrijedila zakon.

Sigurnost djece

Podsjetimo, na natječaj se ljetos javilo devet ponuđača no, prema riječima Josipa Bosaka, glasnogovornika Krapinsko-zagorske županije, svi oni, osim Meštrović prijevoza, nisu dostavili potvrde o tome da njihova vozila ispunjavaju odredbe pravilnika o uvjetima koje moraju ispunjavati vozila kojima se prevoze djeca.

Meštrović prijevoz, rekao nam je tada Bosak, nije dostavio ovjerenu izjavu ili odgovarajuću potvrdu da protiv njega nije pokrenut stečajni postupak niti postupak likvidacije pa je Županija poništila postupak javne nabave.

– Iako smo jedini ponudili autobuse koji su u skladu s pravilnikom o prijevozu školske djece, što je, uostalom, Županija i potvrdila, isključili su nas s natječaja jer nam izvadak iz sudskog registra nisu priznali kao dokaz o pravnoj i poslovnoj sposobnosti, iako je to bilo dopušteno dokumentacijom za nadmetanje, Zakonom o javnoj nabavi – kazao je Mirko Meštrović, vlasnik tvrtke Meštrović prijevoz, koja je godinama, do ove školske godine, prevozila školsku djecu iz V. Trgovišća, Svetoga Križa Začretja i Kraljevca na Sutli.

Sporni izvadak

Državna komisija za kontrolu postupaka javne nabave ustvrdila je kako je ponuđač, Meštrović prijevoz, u svojoj ponudi dostavio izvadak iz sudskog registra, koji je izdao Trgovački sud u Zagrebu 29. srpnja 2008. godine. Iz toga vidljivo je, obrazlaže se u rješenju Državne komisije za kontrolu postupaka javne nabave, da je ponuđač pravno i poslovno sposoban te da u članku Zakona o javnoj nabavi, na koji se Županija poziva, ne postoje razlozi za isključenje njegove ponude.

– Naručitelj nije mogao ponudu žalitelja zbog toga razloga proglasiti neprihvatljivom – piše u rješenju Državne komisije za kontrolu postupaka javne nabave.

No, postupajući prema službenoj dužnosti, ta je komisija ustvrdila još nepravilnosti u spornom natječaju. Županija je odlukom o početku postupka javne nabave propisala kako će se provesti otvoreni postupak javne nabave s namjerom sklapanja okvirnog sporazuma za četiri godine.

Državna komisija za kontrolu postupaka javne nabave ustanovila je da Županija nije propisala uvjete za donošenje odluke o odabiru na temelju članka 102. Zakona o javnoj nabavi, koji regulira postupak sklapanja ugovora o javnoj nabavi na temelju okvirnog sporazuma. Županije nije postupila prema zakonskoj proceduri, čime je, piše u rješenju komsije, bitno povrijeđen Zakon o javnoj nabavi

Izvor: Večernji list
NAjčitanije