Kreće cijepljenje protiv gripe

Autor mb

Najbolje se cijepiti već u studenom, savjetuje dr. Ivan Lipovac, epidemiolog u Zavodu za javno zdravstvo KZŽ

gripa1.jpg

U zagorske ambulante, odnosno ordinacije obiteljske medicine stigle su ovogogodišnje pošiljke cjepiva protiv gripe i to 9.330 doza koje je podijelio Zavod za javno zdravstvo Krapinsko - zagorske županije. Građani koji to žele, mogu se cijepiti već od ove srijede, 2. studenoga. Prema podacima koje bilježi naš županijski Zavod za javno zdravstvo protekle je zime od gripe oboljelo 1500 osoba, a 2014. , rekordan broj, kada je od gripe oboljelo čak 4000 pacijenata, a jedan je slučaj završio sa smrtnim posljedicama. Iz Zavoda za javno zdravstvo na državnoj razini obavještavaju tako da cijepljenje protiv gripe započinje, ove srijede, 2. studenog, a nabavljeno isto cjepivo koje smo imali i u prošloj sezoni.

Nabavljeno je ukupno 280.000 doza, što je 17.000 doza više nego prošle godine. Kao i prijašnjih godina, cijepljenje protiv gripe moći će se obaviti kod izabranog liječnika i u zavodima za javno zdravstvo.
Cijepljenje je preporučeno i besplatno za osobe životne dobi 65 godina i starije, štićenike domova za starije osobe te institucija za njegu kroničnih bolesnika, pacijenti s kroničnim oboljenjima, trudnice i zdravstvene djelatnike. Iako su odazivi na cijepljenje znatno niži nego ranijih godina, na temelju potrošnje u Zavodu za javno zdravstvo zaključuju da se zaustavio trend smanjenja odaziva na cijepljenje. Tijekom sezone 2015./2016. u Hrvatskoj je prijavljeno 21.100 slučajeva gripe i devet umrlih od njezinih posljedica.

NAjčitanije