Krenula izgradnja Centra za starije osobe Lobor, koji će moći smjestiti 93 korisnika

Autor sp, jk

Novi kapaciteti i kvaliteta usluge za osobe treće životne dobi u Krapinsko – zagorskoj županiji

FotoJet(6).jpg

Nakon što je u srpnju u povodu Dana Općine potpisan ugovor o izgradnji Centra za starije osobe Lobor vrijednog 6.138.292,68 eura, u ponedjeljak je održana početna konferencija te je položena povelja u temelje objekta na lokaciji gradilišta Centra u Velikoj Petrovogorskoj. Riječ je o najvećem projektu u povijesti Općine Lobor, koja je i nositelj projekta, ali i investiciji koja će biti od velikog značaja za Krapinsko-zagorsku županiju i šire.

Povećanje kapaciteta i usluga

Naime, kada se Centar za starije osobe Lobor dovrši i stavi u funkciju ustanova će imati  93 stalna smještajna kapaciteta, odnosno kreveta, i 180 stalnih korisnika.  Druga bitna činjenica je otvaranje novih 40 do 50 radnih mjesta. Istaknula je to na početnoj konferenciji saborska zastupnica i načelnica Općine Lobor, Ljubica Jembrih, podsjećajući na nedostatak kapaciteta za starije mještane što izravno pogađa susjedne općine i gradove Krapinsko-zagorske županije. - Prema trenutnom stanju u Krapinsko-zagorskoj županiji je 21 pružatelj smještaja za starije i nemoćne osobe, što nikako ne zadovoljava potrebe. Posebna vrijednost ovog projekta, osim što povećava kapacitete za smještaj korisnika je ta što isto tako znatno povećava količinu usluga koje će se pružiti korisnicima u njihovom domu - rekla je Jembrih te podsjetila kako je Općina krenula u projekt.

- U suradnji s našim partnerima i udrugama, odlučili smo se suočiti s ovim izazovom i podići ustanovu koja će, vjerujemo, biti izvor topline i sigurnosti za naše starije. Centar za starije osobe u Loboru bit će opremljen za pružanje smještaja za 93 korisnika, s dodatnim uslugama za 180 korisnika kao što su cjelodnevni i poludnevni boravak, psihosocijalna podrška, pomoć u kući, a nudit će i odjel za osobe s Alzheimerovom bolešću i drugim demencijama - pojasnila je Jembrih. Dodala je i kako je važan aspekt projekta što će Centar stvoriti 40 do 50 novih radnih mjesta što će, naglasila je saborska zastupnica, poboljšati kvalitetu života i povećati atraktivnost Lobora kao mjesta za život. Načelnica je zahvalila partnerima na projektu, Vladi na financiranju, kao i izvođačima, nadzoru, projektantima koji rade na projektu.

Prioritet Vlade – 18 centara po Hrvatskoj

Centra za starije osobe Lobor financiran je bespovratnim sredstvima Nacionalnog plana oporavka i otpornosti, koja je osiguralo Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike. Državna tajnica Margareta Mađerić naglasila je kako je prioritet Vlade RH povećanje kvalitete života sugrađana starije životne dobi i dostupnost usluga u skladu s njihovim potrebama, i to ravnomjerno diljem Hrvatske. Obzirom da podaci pokazuju da su socijalne usluge diljem Hrvatske razvijene, no kapaciteti nedostatni, raspisan je javni poziv kroz koji je osigurano 102 milijuna eura za izgradnju i opremanje 18 centara za osobe starije životne dobi po Hrvatskoj, jedan od njih i ovdje u Loboru.

 – Osim smještaja za 93 korisnika, ovdje će biti važna izvaninstitucijska usluga korisnicima, čime će se podići kvaliteta skrbi o starijim osobama. Osim ovih 6 milijuna eura bespovratnih sredstava koje Vlada ulaže u ovaj centar, važno je spomenuti i da Općina Lobor ima ustanovu Lobor-grad, koja je otvorila deinstitucionalizirane jedinice smještaja, koje su također financirana iz EU sredstava u visini oko 2 i pol milijuna eura – naglasila je državna tajnica.

 

Nova vrijednost i kvaliteta usluga

Na svečanosti je bila dožupanica Krapinsko-zagorske županije, Jasna Petek, koja je partner na projektu. Petek je rekla kako je prema zadnjem popisu stanovništva u Hrvatskoj nešto manje od 23 posto osoba starije životne dobi, a u našoj županiji to je postotak od 20,8 posto. Naspram popisu iz 2011. to je povećanje za 2,5 posto. – Životni vijek se produljio, što je dobro, ali to znači i da u našoj sredini živi jedan veliki postotak osoba treće životne dobi koje imaju svoje potrebe, a na svima nama je dužnost i odgovornost da osiguramo kvalitetno, zdravo i sigurno starenje naših sugrađana i sugrađanki – rekla je Petek.

Naglasila je kako na području KZŽ ima 29 ustanova iz područja socijalne skrbi koje brinu o osobama treće životne dobi, od ustanova, obiteljskih domova i obrta, no kapaciteti su nedovoljni, a i ne postoji dom kojem bi bio osnivač jedinica lokalne ili regionalne samouprave. – Upravo to dobivamo s ovim centrom, jednu novu vrijednost, kvalitetu pružanja socijalnih usluga osobama treće životne dobi. Stoga se veselimo realizaciji ovog projekta – naglasila je dožupanica. Važno je i za istaknuti da će od same ekonomske cijene smještaja korisnik plaćati 49 posto dok će se 51 posto ekonomske cijene dijeliti na lokanu, regionalnu i nacionalnu razinu. – Što se tiče obaveza općine i županije, taj postotak bit će u odnosu 25 posto općina, 75 posto županija, a u nekim procjenama to je više od 2 milijuna eura za pet godina, izdvojenih u tu svrhu – rekla je Petek.

Rok završetka

Centar za starije osobe Lobor u Velikoj Petrovogorskoj gradi se prema projektu tvrtke LAD 1 studio d.o.o. iz Zagreba, a izvođač radova je tvrtka VODOLIM d.o.o. iz Donje Stubice. Voditelj projekta je tvrtka INGENIUM MV-TEAM d.o.o. iz Marije Bistrice. Poslove stručnog nadzora i koordinacije zaštite na radu obavlja Zajednica ponuditelja JAM-ING d.o.o. iz Zlatara i SO-RA ING d.o.o. iz Siska. Rok završetaka cjelokupnog projekta izgradnje i opremanja Centra te registracije Ustanove, čiji će osnivač biti Općina Lobor, je 30.06.2026 godine.

NAjčitanije