Krešo Vlajčević Vlajo: Savjest mi je mirna, Hajduk je sam kriv za sve propuste!

Autor



A tko je kriv, ja ili Udruga? Nismo mi angažirali dotičnu redarsku službu, zna se da je odgovornost isključivo na

vlajcevic.jpg

A tko je kriv, ja ili Udruga? Nismo mi angažirali dotičnu redarsku službu, zna se da je odgovornost isključivo na organizatoru priredbe, na klubu domaćinu, kaže Vlajčević

Hajdukova reakcija na kaznu (200.000 kuna i jedna utakmica pred praznim tribinama) koju im je u srijedu odmjerio disciplinski sudac 1. HNL nisu Krešimira Vlajčevića - on je taj sudac - zabrinule ni najmanje:

- U svom poslu trudim se striktno uvažavati tri načela: 1) uvažavati propise, 2) biti pravedan, 3) ništa ne skrivati. Poštovao sam ih i u srijedu i savjest mi je više nego mirna.

Krešimir Vlajčević (50) istinski je zaljubljenik nogometa. Dugo je bio vezni NK Stubice, pa član vodstva NS Krapinsko-zagorske županije, pa dopredsjednik Nadzornog odbora i predsjednik Komisije za žalbe HNS-a, cijelo desetljeće je disciplinski sudac prvoligaške unije.

Živi u Donjoj Stubici i ugledni je odvjetnik s uredima u Zaboku i Zagrebu. Ima ženu i dva sina. Dokazano je da ima i obraz!

- Potkraj 2008. trpio sam brojne, možda i opravdane, kritike zbog 'slučaja Smrekar / Buljat' zato što nisam želio prelomiti preko koljena već sam grješnicima omogućio da se očituju. Ja nisam usamljena jedinka već dio nogometne obitelji. Uvijek nastojim pomoći stoga ne idem odmah dokraja, drastično. No, kad se uistinu pretjera, nema oprosta!

Odbija poljudsku tezu da Disciplinskli pravilnik nije usuglašen sa Zakonom o sprječavanju nereda na sportskim terenima, premda - ako je tako - nije Vlajčević kriv za tu neusklađenost:

- Nema to veze, odlučujući je Disciplinski pravilnik, on je moje Sveto pismo. I nije istina da taj Pravilnik ne slijedi zakon, dapače.

Podsjeća da je Splićanima u kasnu jesen odrezao samo 25.000 umjesto maksimalnih 50.000 kuna za rasistički transparent:

- Što bi bilo da sam im tada odmjerio i jednu utakmicu bez nazočnosti gledatelja, upravo tu s Dinamom 22. veljače!?

Veli da se s rasizmom nije za šaliti, Fifa i Uefa nalažu najstroži odnos, posrijedi je opomena svima, poruka da se tako ne može.

- Ma, reći ću i ovo: da u Poljudu nije bilo pet tona onih konfeta, o kojima nitko od službenih osoba prethodno ništa nije čuo i zbog kojih je utakmica kasnila strašnih 19 minuta, kazna ne bi bila 150.000 nego, primjerice, 60.000 kuna, i to zbog bakljade koja je susret na dvije-tri minute prekinula početkom 2. poluvremena...

Hajdukovi čelnici brane se da nisu krivi zbog redara koji su dopustili unošenje pirotehničkog asortimana?

- A tko je kriv, ja ili Udruga? Nismo mi angažirali dotičnu redarsku službu, zna se da je odgovornost isključivo na organizatoru priredbe, na klubu domaćinu!

Disciplinac je uredovao sukladno člancima 66. i 67. Disciplinskog pravilnika (propusti u organizaciji) te 89. (rasizam) uvažavajući recidiv.

- Visinu novčanih kazni određuje Izvršni odbor HNS-a. Za klubove se kreću od 5.000 do 200.000, za igrače s profi-ugovorom od 3.000 do 100.000, za igrače sa stipendijskim ugovorom od 1.000 do 4.000 kuna. Apsolutno sam primijenio sve stavke, a nezadovoljna strana neka se žali.

Je li Dinamo, sankcioniran sa 30.000 kuna zbog lomljenja i paljenja sjedalica te tučnjave svojih simpatizera s policijom, prošao bagatelno?

- Ta svota je u okviru predviđene.

Izvor: Sportske novosti

NAjčitanije