Krško: Slovenija će se pobrinuti i za hrvatski dio radioaktivnog otpada?!

Autor Ivo Šućur


Već desetljeće Agencija za radioaktivne otpatke (ARAO) traga za odgovarajućom lokacijom za deponiranje nisko i srednje

56b9f52e-1b60-4dcb-ba71-e2c29d77059b.jpg


Već desetljeće Agencija za radioaktivne otpatke (ARAO) traga za odgovarajućom lokacijom za deponiranje nisko i srednje radioaktivnih otpadaka u Sloveniji. Toj problematici bila je posvećena i nedavna izvanredna dugotrajna sjednica «Občinskega sveta» Krško, a rješenje se još ne nazire.

Krške vijećnike, pored nedavno izmijenjene Uredbe o mjerilima za određivanje visine naknade zbog spomenute uporabe prostora za područje Atomske centrale, iznenadilo je prvi put izraženo javno načelo ARAO-a, da bi se buduće odlagalište gradilo i za hrvatski dio otpada.

Riječ je o ukupnom odlaganju nisko i srednje radioaktivnog otpada u Sloveniji u ukopane silose. Predviđa se da se prva dva silosa na području općine Krško izgrade do 2013. godine, ali nije bilo govora o hrvatskom dijelu otpada. Međutim direktor ARAO-a Vladislav Krošelj na spomenutoj sjednici istaknuo je kako se planira odlagalište za sav nisko i srednje radioaktivni otpad koji nastaje u Sloveniji, pa tako i zbrinjavanje i hrvatskog dijela opada, jer se želi ovo pitanje kompleksno i konačno riješiti.

Sljedeća dva silosa izgradila bi se do 2037. godine, ukupne zapremine 18.000 kubnih metara radioaktivnog otpada. Investicija od 90 milijuna eura, u ovom slučaju, povećala bi se za oko 30 milijuna eura, ali još uvijek nije jasno da li će svoj dio otpada ove vrste u Sloveniji platiti Hrvatska, kako to stoji u međudržavnom ugovoru.

Odluku o gradnji ovog odlagališta, krški vijećnici moraju donijeti do kraja ožujka, što je po njihovu mišljenju veliki pritisak, po onoj.«uzmi ili ostavi».

Na raspolaganju je 9,7776.000 eura koji će biti raspoređeni na općine Brežice, Sevnicu, Kostanjevicu, Kozje i pretežito Krško (7,294.602.35 eura), na račun nuklearke i odlagališta NSRAO-a, od čega bi svaki pojedinac iz četiri mjesne zajednice na području općine Krško dobio po pišljivih 40 eura godišnje.

NAjčitanije