KZŽ lider proizvodnje bučinog ulja u RH

Autor el

Župan Kolar primio nagrađene proizvođače bučinog ulja

1653312255233.jpg

Župan KZŽ Željko Kolar održao je danas prijem za proizvođače bučinog ulja s područja KZŽ koji su osvojili zlato na međunarodnoj izložbi bučinog ulja u Varaždinu.

Pročelnica Sanja Mihovilić pozdravila je posebno zagorske sudionike koji su bili na 4. Međunarodnoj izložbi bučinog ulja Alpe Adria i 11. izložbi buČinog ulja Hrvatske. Podsjetila je da je upravo KZŽ zajedno sa varaždinskom i međimurskom bila idejni začetnik prije 11 godina izložbe bučinog ulja Hrvatske. ''Namjera je bila da se proizvođači susretnu, da razmjene iskustva, a uz to vide kako stoje u kvaliteti proizvedenog. Prije četiri godine ideja se proširila na Međunarodnu izložbu, pa je tako ove godine u Varaždinu bilo prijavljeno 158 ulja iz pet zemalja, Hrvatske, Austrija, Slovenije, Mađarske i prvi puta iz Češke.'' rekla je Mihovilić i dodala da je najviše izlagača bilo iz Hrvatske, a iz KZŽ 19 izlagača sa 27 uzoraka bučinog ulja.

Mihovilić je istaknula ponos što šampion ove izložbe dolazi iz KZŽ. To je OPG Cesarec, ali pored njega zlatima su se okitili i OPG Grilec Ivanka, OPG Ivana Osrečaka i Uljara Sinković. Oni su ukupno u kategoriji toplo i hladno prešanih ulja. Od ukupno 13 medalja dodijeljenih na izložbi, čak 6 ih je dakle iz KZŽ.

''Na to smo iznimno ponosni i sigurni da će nakon ovih medalja biti još bolje prepoznati na tržištu.'' Rekla je Mihovilić i obećala rad na daljnjem brendiranju.

Mladen Cesarec je izrazio zadovoljstvo podrškom županije. ''Drago mi je da nas KZŽ Podržava u radu i sviđa mi se ideja o brendiranju. Nemamo velike površine kao neki oko nas, ali što s tiče kvalitete mislim da smo dokazali da se možemo pariti sa svima njima'', rekao je Cesarec i dodao da mu je jako drago zbog nagrade. ''To je velika reklama za nas, posebno za dućan u Zagrebu, koji prezentira naše zagorske proizvode. Pokušavamo najkvalitetnije proizvode iz Zagorja, prezentirati ljudima u Zagrebu. Ipak je Zagreb veliko tržište.'' Zaključio je Cesarec.

Ivanka Grilec je istaknula kako je OPG nastao 2003. godine i od tada su se počeli baviti sa poljoprivrednim kulturama. ''Uzgajamo buče, aroniju, a među prvima smo bili sa uzgojem Američke borovnice, na što sam jako ponosna. Zadovoljna sam i sa ambalažom, iako se tu još može uložiti, no prije svega mi je bitna kvaliteta. Drago mi je da smo bili na izložbi, da smo dali na ocjenjivanje ulja da vidimo gdje smo'' – rekla je Ivanka Grilec.

Veljko Osrečak je govorio u ime OPG Ivana Osrečaka. ''Naš OPG nije jako velik, ali mislim da je vrijedan. Imamo oko 5 hektara obradive zemlje, s time da se mijenja plodored, pa onda kako koje godine, nekad imamo 1,5 hektar, nekad 2, nekad više. Uz to imamo jabuku plantažnu, ali ne na žici nego na stablu. Imamo nešto oraha, vinograd kao svako domaćinstvo. Svaka nagrada, odnosno priznanje je hvale vrijedno, jer svi ljudi koji nešto rade, kad vide da ih netko cijeni, osjeti vrijednost toga. Ove godine smo dobili zlato za hladno prešano, a srebro za toplo prešano. Hvala svima'' – rekao je Veljko Osrečak.

Danijel Sinković, Uljara Sinković, lanjski šampion ove izložbe, rekao je kako je ponosan na sve. ''Između ostalog ponosan sam na šampiona, na sve proizvođače, jer ove četiri zlatne medalje proizvedene su u našoj uljari, koja je prva uljara otvorena ovdje u Zagorju. Naša priča počela je više amaterski 2008. godine, a onda smo se počeli javljati na izložbe i vidjeli smo da idemo sve bolje prema vrhu, dobivali smo zlatne medalje, lani smo bili šampion, i zato sam jako ponosan što šampion ostaje u našoj županiji.'' rekao je Sinković

Župan Željko Kolar je naglasio kako je ovaj prijem prilika da se čestita svim proizvođačima bučinog ulja iz KZŽ, pogotovo nagrađenima. ''No ono što treba naglasiti da je naših 19 izlagača dalo 27 uzoraka i da su svi nagrađeni. Imamo 6 zlata 19 srebra i dvije bronce. To samo govori o kvaliteti proizvodnje bućinog ulja na području KZŽ i da to nije samo ovo četvoro predstavnika, nego imamo još niz izvrsnih proizvođača. '' rekao je Kolar i podsjetio da smo 2015. startali sa 5 proizvođača i 6 uzoraka, a ove godine je bilo 19 izlagača sa 27 uzoraka. ''Imamo dvije godine zaredom šampiona, a trebali smo i tri, pa možemo reći da smo postali lider proizvodnje bućinog ulja u RH, što je prije 10-tak godina bilo nezamislivo.'' – rekao je Kolar. Podsjetio je da je županija financirala sve uzorke poslane na izložbu, a za ova 4 zlatna asa će županija omogućiti odlazak u Bruxelles na svjetsku izložbu bučinog ulja. Također je najavio za mjesec dana jedan sastanak u Uljari Sinković kako bi se dogovorili daljnji koraci u promociji i zaštiti super kvalitetnog bučinog ulja koje se proizvodi u KZŽ.