Ljubica Vincek-najuzornija zagorska žena

Autor

Magla se još nije digla nad selom Dubrovčan u Velikom Trgovišću, selo se polako budilo. U obiteljskoj kući Ljubice Vince

ljubica_vincek.jpg

Magla se još nije digla nad selom Dubrovčan u Velikom Trgovišću, selo se polako budilo. U obiteljskoj kući Ljubice Vincek već je mirisla svježa koružnjača. Ona će ove subote, 15. listopada, predstavljati našu županiju na izboru za najuzorniju hrvatsku seosku ženu.

Ljubica Vincek - najuzornija zagorska žena


Aktivno je sudjelovala na izložbi autohtonih sireva na obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima za što je dobila i priznanje. Ono što je naučila u radionicama, prenijela je i u svoj dom, u kojem od kravljeg sira radi ukusne polutvrde sireve. U obitelji uzgajaju dvije krave, junicu, sedam pajceka, devet odojaka, zečeve...

Ljubica Vincek je kućanica. Iako joj je dan prekratak za sve poslove u kući, dvorištu, štali i svinjcu, a sada pomaže i susjedima brati kukuruz, priprema se za odlazak u Gornju Rijeku gdje će se održati natjecanje. Sve kandidatkinje trebaju osmisliti stol. - Ponijet ću kukuruzni zagorski kruh, štruklje, puricu s mlincima, a pokazat ću i što sam sve spremila za zimnicu, naravno od povrća iz svog vrta. Naći će se tu i zagorskih kolača, a pano ću ukrasiti svojim ručnim radovima izvezenim na domaćem platnu. Bilo bi lijepo dobiti titulu najuzornije, ali nije sve u pobjedi. Drago mi je što ću sudjelovati i družiti se sa ženama, a našu ću županiju i svoje obiteljsko gospodarstvo predstaviti kako najboljem znam - kazala je Ljubica.

Njezin radni dan počinje u 7 ujutro. Obitelj je velika pa se zajedno uz kavu dogovaraju što će se raditi. Vrijeme je berbe pa imamo mnogo posla na njivama, uz to vozim i traktor. No prije treba nahraniti živinu, podojiti krave, napraviti doručak. U štali mi pomaže svekar Živko. Stanku imamo za ručak pa opet na posao. Kad imam malo slobodnog vremena, bavim se ručnim radom i volim čitati, televiziju malo gledam - ispričala je Ljubica.

Zagorje.com/Večernji list

NAjčitanije