Ljubo Jurčić: Protiv korupcije se ne bori holivudskim spektaklima

-Rast od 6 posto kojim se hvali ova Vlada je kvartalni, a ne godišnji rezultat. Realan rast kojeg je ostvarila zapravo j

p_802188IMG_5128 (675 x 448).jpg
-Rast od 6 posto kojim se hvali ova Vlada je kvartalni, a ne godišnji rezultat. Realan rast kojeg je ostvarila zapravo je 4-4,5 posto, što je prirodan rast i za takve rezultate nam Vlada ni ne treba- rekao je Ljubo Jurčić na subotnjoj izvještajno-tematskoj konvenciji zagorskog SDP-a u Svetom Križu Začretju.


Narasla potrošnja

-Pravi podaci se dobivaju tek nakon 2 godine. Pravi je podatak koliko je rasla domaća proizvodnja ili koliki je domaći gospodarski rast. Mi sada imamo takve podatke tek za prvi kvartal 2005., a ne za prvi kvartal 2007.- pojasnio je SDP-ov kandidat za premijera.

-Ova je procjena rađena na bazi domaće potrošnje i proizašla je iz stope porasta u maloprodaji. Treba vidjeti koliko je u toj maloprodaji bilo domaćih roba. Tek onda će se pokazati koliki je stvarno bio rast domaće proizvodnje- dodao je. Kvartalne rezultate nije korektno koristiti jer to može, rekao je, biti razdoblje kada stopa raste zbog ubiranja ljetine, prodaje brodova i slično.

-Ova Vlada je spustila stopu rasta ispod 5 % koliko je dosegla prethodna Vlada. Prethodna Vlada je zapravo prešla stopu rasta preko 5.3-5.6 %, a u mandatu ove Vlade taj trend je bio spuštanje ispod 5 %. U jednoj godini čak i ispod 4.5 %. Za 2007. objektivnu procjenu možemo imati tek u travnju 2008. – rekao je još na temu BDP-a, kojom su se protekli tjedan bavili svi mediji.

Važnost sustava

Jurčić bi, kaže, da dođe na čelo Vlade, sa svojim timom počeo izgrađivati sustav u kojem bi država funkcionirala i gdje se odluke ne bi donosile ad hoc. – Imali bi jasne ciljeve, reorganizirali bi državnu upravu i donijeli bi mjere za postizanje tih ciljeva. Zadatak je Vlade ne rješavati probleme nego izgrađivati sustav – istaknuo je.

- Za 10 godina ćemo biti stranci u vlastitoj zemlji. Ova vlast do novca dolazi rasprodajom nacionalne imovine i zaduživanjem. Lijevo je proizvodnja, a desno potrošnja – rekao je pokazujući grafikone SDP-ove strategije razvoja gospodarstva, našalivši se da je ta podjela na lijevo-desnu poziciju bila slučajna. Govoreći, pak, o korupciji i akciji Maestro, rekao je da je protiv korupcije na bori policijom i holivudskim spektaklima već sustavom. – Korupcija je političko pitanje, mito etičko. Sustav stvara mogućnost korupcije, odnosno korupcija nastaje iz konteksta. Politika određuje što će se privatizirati, način na koji će se privatizirati određuje politika, ljude za to bira politika. Konačnu odluku donosi politika. Znajući taj proces, normalno bi bilo da su svi odmah dali svoje mandate na raspolaganje. To ne znači da su umiješani, to je stvar etike. Nisu imali sustav, proceduru, nisu dobro izabrali ljude, nisu izvršili zadaću za koju ih je narod izabrao - kritika je Jurčića na račun Vlade. Dodao je i proizvoljnu osobnu procjenu, ne lišenu doze humora, da je oko 85 % Hrvata pošteno, 10 % ih ´drpi ako može´, a ostalo su lopovi. I na koncu, ovu je Vladu optužio i za njegovanje kulta nerada, što samo po sebi rađa korupciju.

NAjčitanije