LJUPKO I EMOTIVNO! Gordana Pavlinić razdrmala publiku: 'Ja sam moderna Zagorka'

naslovna2 (76).jpg

Kulturni centar dr. Franjo Tuđman u Velikom Trgovišću sinoć je bio mjesto ispunjeno toplinom, ljupkošću, nabijenim emocijama i kajkavskim stihovima tijekom promocije zbirke poezije 'Z moje duše vu tvoje srce' autorice Gordane Pavlinić. Poznata po svom dugogodišnjem radu s djecom kao teta i ravnateljica dječjih vrtića, Pavlinić je ovom prilikom predstavila svoj književni opus, pisan na kajkavskom narječju, čime je izazvala emotivne reakcije kod svih prisutnih.

Promociju je moderirala Vlasta Novosel, dok su interpretatorice Gordanine prijateljice Đurđica Srebačić i Jasminka Jelačić Bedeniković pridonijele večeri čitanjem pjesama iz zbirke. No, najveću pozornost privukla je sama autorica, koja je osim interpretacije svoje poezije izvela i nekoliko pjesama uz glazbenu pratnju Rajka Hrbića i Matije Krizmanića.

Pjesma koja je dotakla srca svih prisutnih

Posebno emotivan trenutak večeri bila je izvedba pjesme 'Đuke milicajca kćer', koja je svojim stihovima duboko dirnula ne samo publiku, već i samu autoricu. Ova pjesma izazvala je suze i srdačne aplauze, a Pavlinić je tijekom njene izvedbe pustila suze. 

- Nadam se da je z moje duše došlo h vaše srce i da bu tam ostale - izjavila je Pavlinić na kraju promocije, dodajući kako je sretna što je uspjela prenijeti svoje emocije kroz stihove. 

- Moja poezija je moj način da izrazim ono što osjećam – od tuge do sreće, od prolaznosti života do ljubavi prema obitelji i rodnom kraju – kaže.

Životni put ispunjen ljubavlju prema Zagorju i pisanju

Rođena 1962. godine, Gordana Pavlinić provela je veći dio svog života radeći s djecom. Bila je dugogodišnja ravnateljica dječjeg vrtića Zipkica u Zaboku, a potom i vrtića Rožice u Velikom Trgovišću. Iako je cijelu karijeru posvetila predškolskom odgoju, ljubav prema pisanju prati ju od malih nogu.

- Ja cijeli život pišem i komponiram, ali za djecu. Došao je trenutak kada sam osjetila poziv da počnem pisati za odrasle – ispričala nam je, a prisjećajući se svog prvog nadahnuća za pisanje poezije za odrasle, Pavlinić ističe jedan poseban trenutak:

- Bilo je to na Dan Svih svetih. Vraćam se s groblja i vidim mali grobek i lampašek. Sve obraslo u travi. Osjetila sam potrebu da o tome nešto napišem, i tako je nastala moja prva pjesma 'Lampušek'.

Pisanje poezije na kajkavskom za Pavlinić je način izražavanja svojih emocija i povezivanja s rodnim Zagorjem. - Naš govor ima specifičnu ljepotu koju ni jedno drugo narječje ne može izraziti – rekla je.

Planovi za budućnost

Unatoč umirovljenju, Pavlinić i dalje nastavlja pisati i uglazbljivati svoje stihove, u suradnji s glazbenikom Rajkom Hrbićem. Inspiraciju pronalazi u svakodnevnim situacijama, često zaustavljajući automobil kako bi brzo zapisala misli koje joj se javljaju.

- Rijetki su trenuci kad inspiracije nemam. Ja sad imam inspiraciju dok pričam s vama - priznaje kroz osmijeh. Kada smo je pitali koji su joj planovi za dalje, Pavlinić nam kaže kako u planu ima i dalje voljeti svoju obitelj, uživati u malim stvarima te tražiti ljepotu u svakom trenutku života.

 

 

Promocija zbirke 'Z moje duše vu tvoje srce' bila je samo početak turneje, a publika je na kraju, kako bi to rekli u vrtiću, 'zapljeskala sami sebi', zadovoljna toplinom i emocijama koje su ispunile prostor friško otvorenog Kulturnog centra koji je ove večeri baš nekako posebno disao.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

NAjčitanije