Lokalni izbori: Kolar i Tušek otkrili karte, Belina još uvijek razmišlja

Stanko Belina: Prema našim istraživanjima, kao župan pobjeđujem i Kolara i Tušeka

zagorje_potpisivanje_sporazum_koalicija_sdp_hns_hss_hsu_hsls_25012013_01.jpg

U Zagorju se još uvijek slažu stranačke križaljke za predstojeće lokalne izbore. Dosad su svoje kandidature za župana objavila četiri kandidata - Željko Kolar kojeg podržava koalicija pet stranaka SDP-a, HNS-a, HSS-a, HSU-a i HSLS-a.

Žarko Tušek kojeg podržavaju HDZ, ZS, Zeleni i HSP, kandidat ZDS-a je Stanko Belina, dok je kandidatkinja laburista Natalija Lukec. SDP-u će, dobije li njihova koalicija izbore, sukladno sporazumu pripasti mjesto župana i dožupana za društvene djelatnosti, HNS-u mjesto dožupana za gospodarstvo, dok će HSS-u pripasti mjesto predsjednika Županijske skupštine.

Iako je za mjesto SDP-ove dožupanice dosad najozbiljnije figurirala Tajana Broz, zbog njezinih privatnih problema, rekla nam je jučer i osobno, najvjerojatnije će odustati od kandidature.

U igri opet i Sonja Borovčak?

Kuloari govore da će kandidatkinja biti dosadašnja županica Sonja Borovčak, no Željko Kolar nam je rekao kako SDP u vezi s tim još uvijek nije donio nikakvu odluku. Kao drugi, HNS-ov kandidat za dožupana figurira Anđelko Ferek Jambrek, dok nam je predsjednica HSS-a Vlasta Hubicki rekla da HSS još nije donio odluku hoće li ona, dobiju li naravno izbore, obnašati mjesto predsjednice Županijske skupštine ili pak netko drugi.

Mnogo je zanimljivija situacija je u HDZ-ovom i ZDS-ovom taboru. Naime, još uvijek traju pregovori dvaju čelnika - hadezeova Žarka Tušeka i ZDS-ova Stanka Beline hoće li na izbore zajedno ili pak svaki sam.

- Ponudio sam suradnju Stanku Belini da idemo zajedno, s tim da bi, dobijemo li izbore, meni pripalo mjesto župana, dok bi Belina bio dožupan za društvene djelatnosti. Međutim na moju ponudu još uvijek nisam dobio dobio odgovor. Drugo mjesto dožupana za gospodarstvo tada bi pripalo jednom jakom nestranačkom čovjeku, o kome se radi zasad još uvijek ne mogu govoriti - rekao je čelnik HDZ-a Žarko Tušek.

Ruka suradnje

Hoće li prihvatiti ponuđenu ruku suradnje HDZ-a upitali smo i dr. Stanka Belinu.

- Još uvijek razmišljam o ponudi i donijet ću odluku do kraja ožujka. Prema nekim našim istraživanjima, ja kao kandidat za župana dobivam više glasova i od Kolara i od Tušeka i pobjeđujem u drugom krugu. Stoga moja kandidatura za župana i dalje stoji - rekao nam je Belina.

Večernji list / Zagorje.com

NAjčitanije