"Lokalni vodovodi moraju u regionalni sustav"

Autor

Direktor Hrvatskih voda Slavko Rajnović proteklog je tjedna posjetio Zagorski vodovod kako bi se osobno uvjerio napreduj

p_816237Rajnovic.jpg
Direktor Hrvatskih voda Slavko Rajnović proteklog je tjedna posjetio Zagorski vodovod kako bi se osobno uvjerio napreduju li radovi na izgradnji regionalnog zagorskog vodovoda dogovorenom dinamikom.



Projekt izgradnje regionalnog zagorskog vodovoda napreduje prema dinamici kakva je precizirana sporazumom, ustvrdio je direktor Hrvatskih voda Slavko Rajnović, koji je sa svojim suradnicima proteklog utorka posjetio Zagorski vodovod te obišao nekoliko gradilišta regionalnog vodovoda Krapinsko-zagorske županije.
Rajnović je istaknuo kako će po završetku izgradnje, što se očekuje 2010. godine, pitku vodu na ovom području imati 95% domaćinstava.

Trenutna pokrivenost Zagorja regionalnim vodoopskrbnim sustavom, rekao je, iznosi nešto više od 60%, što je, kad se usporedi s ostalim dijelovima Hrvatske, «nešto iznad zlatne sredine», budući ima županija u kojima je ta pokrivenost manja od 40%.

-Projekt izgradnje regionalnog zagorskog vodovoda je započeo prije nekoliko godina, no on će sad u svojoj dinamici i svom razvoju ići bitno brže jer su osigurana sredstva. Dakle, sporazum koji je potpisan na 226 milijuna kuna zapravo je krucijalan u čitavom odvijanju projekta i on nam je garancija da će projekt biti realiziran – rekao je direktor Zagorskog vodovoda Željko Hren, dodavši da je cilj ovog projekta da u konačnici svi distributeri s područja Krapinsko-zagorske županije uđu u regionalni sustav.

Problemi lokalnih vodovoda

Budući je na području Krapinsko-zagorske županije preko 300 lokalnih vodovoda kroz koje se, prema stručnim analizama, u velikoj većini slučajeva distribuira voda koja nije ispravna za piće, direktora Hrvatskih voda Slavka Rajnovića pitali smo kako će se riješiti njihovo priključivanje u regionalni sustav. Naime, vrlo čest problem s lokalnim vodovodima jest činjenica da su ih u potpunosti financirali građani, koji se zbog toga, pokazalo se na nekim dosadašnjim primjerima, ne žele odreći svog vlasništva. S druge strane, na području Zagorja postoji i nekoliko većih distributera vode, poput krapinskog Krakoma, koji će se također trebati spojiti u regionalni sustav, no o vremenu i načinu njihovog priključivanja od Rajnovića nismo dobili konkretan odgovor.

Kvaliteta i racionalizacija cijena

Ipak, naglasio je kako danas i propisi nalažu da se mora pristupiti kontroliranom praćenju isporuke vode, te dodao da s ovako velikim brojem vodovoda nije moguće ni racionalizirati cijenu vode.
-Sa 130 poduzeća, koliko ih ima u Hrvatskoj, mi ne možemo imati racionalnu cijenu vode. Zato ova strategija predviđa da tu bude riječ o oko 25 do 30 velikih sustava, a dio tih vodovoda, oko stotinjak, postat će vjerojatno radne jedinice onih velikih vodovoda. Ja sad neću iscrtavati granice vodovoda, niti nominirati da će sad Krakom ili Komunalno u Pregradi biti sastavni dio Zagorskog vodovoda Zabok, ali jednostavno je matematika takva da se treba koncentrirati oko onih velikih. Što se tiče onih malih, privatnih, lokalnih vodovoda, sve se svodi na to da ako netko svjesno distribuira vodu upitne kvalitete treba razmišljati i o određenoj odgovornosti. S druge strane postoji način da se ta voda kroz ispitivanje isporuči potpuno sanitarna, ispravna, pitka voda i onda mislim da se nitko neće dovesti u poziciju da odgovara za moguće bolesti ili nešto teže. Mislim da su ljudi toliko svjesni da ako ne trebaš preuzeti rizik da ga nećeš preuzeti, a mi ćemo ovim mjerama izgradnje dovesti 95% građana da imaju priliku piti ispravnu pitku vodu –rekao je Rajnović.

NAjčitanije