Lokani izbori 2009.: Četiri listića na zaokruživanje

Svega je mjesec i pol dana do lokalnih izbora. Ni birači, a ni većina političara, kandidata za čelne funkcije na ovim pr

NekaSeGlasGradjanaCuje.bmp

Svega je mjesec i pol dana do lokalnih izbora. Ni birači, a ni većina političara, kandidata za čelne funkcije na ovim prvim neposrednim lokalnim izborima ne zna sva 'nova pravila igre'.


Najviše zabuna izaziva pitanje tko se može kandidirati za koje funkcije. Istovremeno je moguća kandidatura za izbor članova predstavničkih tijela u jedinici lokalne (općina ili grad) i područne samouprave (županija). To znači da se ista osoba može kandidirati za predstavničko tijelo jedinice lokalne samouprave (općini ili gradu) i za predstavničko tijelo jedinice regionalne samouprave (županije).

Međutim, ukoliko bude izabrana u oba tijela morat će se opredijeliti u kojem će predstavničkom tijelu obnašati dužnost člana jer ne može istovremeno biti član jedinica lokalne i regionalne samouprave.


Ili načelnik ili župan

Kandidat za načelnika, gradonačelnika i župana može se istovremeno kandidirati za člana predstavničkog tijela jedinice (općinskog ili gradskog vijeća ili županije), ali će se i on ukoliko bude izabran morati opredijeliti koju će funkciju obnašati. Dakle, istovremeno ne može biti nositelj izvršne vlasti i član predstavničkog tijela.

Istovremeno se pak ne može osoba kandidirati za načelnika ili gradonačelnika i za župana.

Za članove predstavničkih tijela i za općinske načelnike, gradonačelnike i župane ne mogu se kandidirati vojne osobe, službenici i namještenici u Oružanim snagama RH.
Općine koje imaju do 3.000 stanovnika u predstavnička tijela jedinice lokalne i regionalne samouprave biraju od sedam do trinaest članova, općine koje imaju od 3.001 do 10.000, od devet do petnaest, općine i gradovi od 10.001 do 30.000 stanovnika od devetnaest do trideset pet, a županije od 31 do 51 člana.

U slučaju kandidature za općinskog načelnika, gradonačelnika i župana, isti broj potpisa moraju prikupiti i političke stranke koje predlažu kandidate, kao i nezavisni kandidati.


Poglavarstva više neće biti, a tu će ulogu preuzeti načelnik i njegov zamjenik.

Četiri listića na zaokruživanje

Svaki birač koji 17. svibnja odlučiti obaviti svoje građansko i biračko pravo dobit će četiri listića. Na prvom listiću bit će kandidati za načelnika/gradonačelnika i njegovog zamjenika, na drugom listiću stranačka lista za općinsko/gradsko vijeće, na trećem će biti kandidati za župana i dva dožupana, a četvrtom listiću stranačka lista za županijsku skupštinu. Svi će kandidati biti poredani abecednim redom.

Načelnik i zamjenik načelnika birat će se neposredno ili direktno

Načelnik i zamjenik načelnika birat će se neposredno ili direktno zaokruživanjem imena i prezimena. Svaki kandidat za načelnika morat će prikupiti 100 popisa da bi mu kandidatura bila pravovaljana. Uz kandidata će stajati i ime stranke ili koalicije od koje je predložena. Izabran će biti onaj kandidat koji dobije više od 50 posto glasova birača. Ukoliko niti jedan kandidat ne dobije potreban postotak glasova, drugi krug izbora u koji će ući dva kandidata s najviše glasova iz prvog kruga održat će se za 14 dana.


NAjčitanije