Maestro Ivo Pogorelić ljubiteljima glazbe poklonio vrhunski koncert u Krapini

Autor zagorje.com
FotoJet(19).jpg

Jučer, 18. rujna 2024., maestro Ivo Pogorelić poklonio je ljubiteljima glazbe i podržavateljima Festivala orgulja Heferer klavirski koncert u do posljednjeg mjesta ispunjenoj crkvi Majke Božje Jeruzalemske na Trškom Vrhu. 

Festival orgulje Heferer promovira povijesne orgulje koje je u Hrvatskoj sagradila i obnovila Umjetnička radionica Heferer, a povodom ovogodišnjeg 30. jubileja Festivala maestro Ivo Pogorelić obilježio je 175 godina putovanja glazbom Prve hrvatske gradione orgulja, harmonija i glasovira (što je bio prvi naziv Umjetničke radionice Heferer) te pola stoljeća svoje prijateljske i umjetničke suradnje s obitelji Faullend Heferer.

Maestrov poklon je uistinu bio od srca i potpuno bez zadrške. Već je odabrani program nagovijestio da će poruke duhovnosti koje dolaze iz ingenioznih rukopisa Frédérica Chopina u isto vrijeme prikazati i zašto umjetnika kritičari opisuju kao iznimnu umjetničku pojavu svjetske pijanističke scene. Prema svjedočenju iskusnijih poznavatelja, koji su maestra više puta slušali, ovo je bio jedan od najboljih koncerata, a oduševljene ovacije nakon izvođenja Sonate za klavir broj 3 u h-molu, op. 58 (Chopinove posljednje, po mnogima najzahtjevnije i najbolje sonate), kao i na samom kraju koncerta, potvrdile su da to nije izdvojeno mišljenje. Zadovoljstvo je bilo obostrano jer je maestro izrazio zadovoljstvo publikom što je i dodatno potvrdio izvođenjem dvaju dodataka (Preludij op. 46 i Nocturno op. 62).

Iako su za koncert najzaslužniji Umjetnička radionica Heferer iz Zagreba i Društvo Kajkaviana iz Donje Stubice kao organizatori, on se ne bi mogao dogoditi bez pokrovitelja Grada Krapine i domaćina župe Svetog Nikole biskupa iz Krapina, a upravo je nestvarno izgledalo na službenim stranicama maestra Pogorelića vidjeti objavu o koncertu u Krapini uz sva ostala mjesta diljem svijeta na kojima nastupa ove godine (Amsterdam s istim programom kao u Krapini, niz gradova u Španjolskoj, Kini, Belgiji, Francuskoj, Japanu…).

Organizatore  posebno veseli činjenica da je zagorska publika željna koncerata klasične glazbe te s radošću najavljuju buduće koncerte u ciklusu 30. Festivala orgulje Heferer koji će se do kraja godine održavati diljem Hrvatske, uključujući i nekoliko crkava u Zagorju, uz potporu Krapinsko-zagorske županije, zatim Ministarstva kulture i medija, Grada Zagreba i brojnih drugih jedinica lokalne samouprave (ovisno o mjestu izvođenja koncerta).