Mafiji zarada, pomagačima kazne

Riccardo Raddollovich iz Vodnjana u utorak je na zlatarskom Županijskom sudu nepravomoćno osuđen na godinu zatvora zbog

p_843475PRESUDA_ZGR_ZAGOR_191206 (568 x 426).jpg
Riccardo Raddollovich iz Vodnjana u utorak je na zlatarskom Županijskom sudu nepravomoćno osuđen na godinu zatvora zbog sudjelovanja u krijumčarenju cigareta Tvornice duhana Rovinj (TDR).

Mladen Čuček iz Pregrade i slovenski državljanin Peter Juškovič kažnjeni su svaki po 10 mjeseci zatvora uvjetno na 2 godine zbog poticanja Raddollovicha na zlouporabe.

Prema riječima predsjednika sudskog vijeća, suca Tomislava Ivande, nedvojbeno je dokazano da kamion natovaren sa 5 tona rovinjskih cigareta 18. travnja 1994. godine nije prošao hrvatsku granicu.

Pošiljka “walter volfa” i “ronhilla”, naime, trebala je biti izvezena preko Macelja za Slovačku. Sud je mišljenja da na 304 tisuća kuna vrijedne cigarete nisu plaćeni porez ni davanja jer su cigarete vraćene na hrvatsko crno tržište, a lažnom carinskom deklaracijom potvrđeno je da su izvezene.

Nisu bili svjesni što rade

- Mafija se okoristila ovim poslom, a vi ste samo bili sitni dio te igre, no niste sebi priskrbili nepripadnu materijalnu korist već za organizirane krijumčare – napomenuo je Ivanda. Raddollovich je kao špediter u TDR bio zadužen da prati kamion s cigaretama do Macelja.

No,Vodnjanac je kamion prestao pratiti od Lučkog kod Zagreba i tegljač predao nepoznatim osobama, među kojima su bili i Čuček i Jušković.

Čuček je osigurao prijevoz za cigarete i platio hrvatskome vozaču što je dopustio da druge osobe preuzmu njegov kamion u Podsusedu i dozvolio da se iz plombiranog kamiona pretovare paketi cigareta.

Jušković je robu, prema presudi, kupio za mafiju, novac uplatio u Mariboru i preuzeo cigarete u Rovinju. Pri odmjeravanju kazne sud je olakotno cijenio Juškoviču i Čučeku što nisu bili svjesni u što se upuštaju, a i veliki je protek vremena od događaja utjecao na smanjenje kazne.

Sud je odbacio optužbe protiv dvoje bivših optuženih Stjepana Erdelje iz Hvara i Stanka Tenšeka iz Bedekovčine, jer je i tužiteljstvo odustalo od njihova daljnjeg progona zbog pomanjkanja dokaza.

Sud je naložio da se Tenšek odmah pusti iz pritvora u kojemu se nalazi po tjeralici zagrebačkog Županijskog suda.


NAjčitanije