'Majstorski ispiti su državno priznati i dokaz su postizanja vrhunca u struci'

Autor sp,mb

Dodijeljeno je 29 majstorskih diploma za zanimanja: autoelektričar, autolimar, automehaničar, bravar, elektroinstalater, frizer, kozmetičar, natkonobar, strojobravar, vodoinstalater i instalater grijanja i klimatizacije

okkzž (8).JPG

U prostorijama Obrtničke komore Krapinsko – zagorske županije danas je održana svečanost uručenja majstorskih diploma majstorima koji su majstorski ispit položili u veljači i svibnju 2021. godine. Podijeljeno je ukupno 29 diploma u slijedećim zanimanjima: Autoelektričar (2), Autolimar (3), Automehaničar (1), Bravar (2), Elektroinstalater (4), Frizer (11), Kozmetičar (2), Natkonobar (1), Strojobravar (1), Vodoinstalater (1) te Vodoinstalater, instalater grijanja i klimatizacije (1).

- Majstorski ispiti su državno priznati ispiti, a omogućuju samostalno otvaranje i vođenje obrta, vođenje obrta za drugog obrtnika te dobivanje dozvole (licence) za prijem naučnika na naukovanje. Preuzimanjem diplome majstori dobivaju i materijalni dokaz da su trenutno dostigli vrhunac u svojoj struci, što nikako ne znači da će time stati njihovo učenje i usavršavanje. Položenim majstorskim ispitom dobili su i veliku odgovornost, a to je prenošenje znanja i obrtničkih vještina na mlade generacije. Ukoliko nećemo imati mlade obrazovane ljude, nećemo biti u stanju razvijati obrtništvo, ni cjelokupno gospodarstvo – rekao je predsjednik Obrtničke komore KZŽ Darko Varga.

Pohvalio je i iznimnu suradnju s Krapinsko – zagorskom županijom, koja je u ove nove prostore OK uložila 550.000 kuna.

Krapinski gradonačelnik Zoran Gregurović rekao je da je u proteklom vremenu stvarana percepcija kako su obrtnička zanimanja manje vrijedna te da to moramo početi mijenjati kao društvo u cjelini, jer svi znamo koliko su nam obrtnici i majstori bitni.

Župan Željko Kolar također je čestitao na majstorskim diplomama istaknuvši da je ovo dokaz njihove stručnosti i jednog vrhunca u struci. - Ovo znači da ste puno uložili u sebe i svoje obrazovanje i usavršavanje, a pred vama je dugi put prenašanja znanja na generacije - rekao je župan Kolar. Dodao je kako je danas teško biti obrtnik jer su nekako najizloženiji rizicima na tržištu. Također, istaknuo je da su tradicijski obrti neophodni u Hrvatskoj i majstori su jako traženi. Zato Županija s Obrtničkom komorom i Zavodom za zapošljavanje promovira obrtnička zanimanja. Zbog toga je podignut i prag upisa u gimnazije kako bi se otvorio prostor za veće upise u obrtnička zanimanja, čime je polučen uspjeh jer je za jednu trećinu povećan broj upisa u strukovne škole. Dodao je i kako nestaje dojam u javnosti da su obrtnička zanimanja manje vrijedna od nekih drugih i plaće u tom sektoru su se izuzetno povećale.

Župan Kolar rekao je i da je od 2017. do 2021. godine Krapinsko – zagorska županija ostvarila najveći rast prosječne plaće u Hrvatskoj, ponajviše zahvaljujući poduzetnicima i obrtnicima, zbog čega im se zahvalio.
Inače, do danas je u Obrtničkoj komori Krapinsko – zagorske županije majstorski ispit položio 1161 kandidat.

Obrtnička komora Krapinsko-zagorske županije putem projekta „HOK Obrtnik plus“ nastoji svojim članovima omogućiti kvalitetnije i povoljnije poslovanje te poticajno poslovno okruženje, osiguravanjem pogodnosti kod dobavljača roba i usluga iz raznih gospodarskih grana, čime obrtnici ostvaruju značaje uštede u poslovanju. Namjera je Obrtničke komore Krapinsko - zagorske županije da kroz projekt „HOK Obrtnik plus“ uključiti partnere iz raznih gospodarskih sektora, bitne članstvu OKKZŽ-a kako bi ostvarili pritom povoljnije uvjete u svakodnevnom poslovanju.
U ime Obrtničke komore KZŽ predsjednik Darko Varga potpisao je Sporazume o međusobnim odnosima sa slijedećim Partnerima: ALL DEKAN, OBRT ZA ZASTUPANJE U OSIGURANJU, VL. ZVJEZDANA DEKAN, Donja Stubica, gdje članovima OKKZŽ obrt osigurava od 5% do 20 % popusta na razne usluge distribucije osiguranja, zatim s Obrtom KAMEN „KUČIŠ“ TRGOVINA I USLUGE, VL. NENAD KUČIŠ, Oroslavje, koji članovima OKKZŽ osigurava 15% popusta na svoje usluge i proizvode. Potpisan je i sporazum s Radijem HRVATSKO ZAGORJE KRAPINA, koji Članovima OKKZŽ osigurava 15% popusta te s Veleučilištem Hrvatsko zagorje Krapina, koje članovima osigurava 10% popusta na svoje usluge.

NAjčitanije