"Mala matura" i za osnovnoškolce

Autor

Nakon prošlogodišnjih radnji oko uvođenja državne srednjoškolske mature, odnosno, nacionalnih završnih ispita koji bi tr

ucenici.jpg
Nakon prošlogodišnjih radnji oko uvođenja državne srednjoškolske mature, odnosno, nacionalnih završnih ispita koji bi trebali služiti umjesto prijemnih ispita na fakultete, ministar znanosti, obrazovanja i športa Dragan Primorac prošlog je tjedna najavio uvođenje i tzv. «male mature» u hrvatske osnovne škole.

U svibnju prvi ispiti

Njegov posjet Svetom Križu Začretju, ovog utorka, iskoristili smo i za razgovor o toj temi.

-Sljedeće godine u šestom mjesecu će biti pokrenuti nacionalni ispiti u području osnovnog školstva, gdje ćemo s vanjskim vrednovanjem pokazati zapravo kakvo je stanje unutar hrvatskog osnovnog školstva, slično kao što je bilo prošle godine za srednje škole. I to je jedan od preduvjeta da se počne razmišljati o onom što vi zovete mala matura. Naravno, meni je u ovom trenutku najvažnije vrednovanje, a kada se stvore svi preduvjeti, krenut ćemo u tom smjeru – rekao je Primorac dodavši da iduće godine «maloj maturi» neće pristupiti svi osmaši.

-U početku planiramo provesti ispite u jednom osmom razredu iz svake škole, koji će biti slučajno odabran. On bi prošao jednu evaluaciju kako bi dobili jednu stvarnu sliku, stvarni uvid u stanje svih osamsto i nešto matičnih osnovnih škola u Republici Hrvatskoj, kako bi mogli znati gdje što treba popravljati – kaže ministar obrazovanja.

Iskustva drugih država

Kad se napravi vrednovanje, te kad se potom uvedu nacionalni ispiti za završne razrede srednjih i osnovnih škola, rezultati tih ispita vjerojatno će se koristiti kao bodovi za upise na fakultete, odnosno u srednje škole. No ipak, još ništa nije odlučeno.

-Moramo prvo kroz vanjsko vrednovanje pokazati tko je tko, a onda se ide na to da državna matura bude onaj instrument koji će osigurati ulaz srednjoškolaca na fakultete. No, još je model otvoren, imamo iskustva drugih država i to ćemo mi otprilike slijediti –rekao je Primorac.

Rađamo li se s malom maturom?

Na kraju našeg razgovora s ministrom Primorcem, nismo mogli odoljeti spomenuti dobro poznatu uzrečicu o Zagorcima, te ga u šali pitati hoće li i za Zagorce, za koje se kaže da se rađaju s malo maturom, polaganje nacionalnih osnovnoškolskih ispita također biti obvezno.

-Zagorci su u odličnoj startnoj poziciji. U pravu ste – uz smiješak nam je odgovorio ministar Dragan Primorac.
NAjčitanije