Mala mjesta ostaju bez ordinacija opće prakse?


Do kraja ožujka traje rok do kojeg bi se liječnici opće i obiteljske medicine, pedijatri, ginekolozi i stomatolozi tre

zag_pregled_doktor.jpg


Do kraja ožujka traje rok do kojeg bi se liječnici opće i obiteljske medicine, pedijatri, ginekolozi i stomatolozi trebali prilagoditi novim standardima kojima je povećan minimalni broj pacijenata za svaki liječnički tim i smanjen maksimalni broj pacijenata.


Tako bi liječnici opće i obiteljske medicine umjesto dosadašnjih 850 trebali imati minimalno 1.020 pacijenata, a najviši broj smanjen je s 2.550 na 2.380 pacijenata. Stomatolozima je minimalni broj povećan s 1.100 na 1.320 pacijenata, a maksimalni smanjen s 3.300 na 3.080.

Takvu je odluku kojom se mijenjaju osnove za sklapanje ugovora o provođenju zdravstvene zaštite iz obveznog zdravstvenog osiguranja, Upravno vijeće Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje donijelo još 30. prosinca prošle godine.

Ginekolozi i stomatolozi na mukama

Prema podacima HZZO-a u Krapinsko-zagorskoj županiji dva su tima opće i obiteljske medicine ispod minimuma. To su timovi u Belcu (s 874 pacijenata) i Zagorskim Selima (s 584 pacijenata).

Lošija je situacija sa stomatolozima jer šest liječnika ima manje pacijenata od novog minimuma i to u Humu na Sutli, Radoboju, Kumrovcu, Donjoj Stubici, Stubičkim Toplicama i Novom Golubovcu.

Također manjak pacijenata imaju ginekolozi u Klanjcu, Konjščini i Donjoj Stubici. Jedina ordinacija koja po novim standardima ima višak pacijenata je stomatološka u Đurmancu.

Što će se dogoditi s ordinacijama koje će imati manjak propisanih pacijenata i hoće li se morati zatvoriti još se ne zna. Također pitanje je i što je sa Zagorskim Selima koja su općina od posebne državne skrbi i trebala bi vrijediti drugačija pravila.

Kako nam je rekao Željko Belec, voditelj Područnog ureda HZZO-a u Krapini odluka je na Upravnom vijeću HZZO-a i postoji mogućnost da Upravno vijeće može uvažiti određene primjedbe, pa dopustiti rad ordinacijama zbog njihove lokacije, terena, loše prometne povezanosti ili staračkog stanovništva.

NAjčitanije