MEĐUNARODNI DAN BIJELOG ŠTAPA: U Hrvatskoj gotovo 18.000 ljudi slijepo ili slabovidno

Autor mb

Udruga slijepih Krapinsko-zagorske županije danas je na štandu postavljenom na krapinskom trgu upozorila na probleme i potrebe slijepih

590 vid.jpg

Povodom Međunarodnog dana bijelog štapa i Svjetskog dana vida Udruga slijepih Krapinsko – zagorske županije danas je na Trgu Ljudevita Gaja postavila štand gdje su članovi građane upoznali s radom udruge te potrebama slijepih. Vodeći uzroci poremećaja vida su kratkovidnost, dalekovidnost, astigmatizam te dobna dalekovidnost dok su katarakte vodeći uzrok sljepoće u srednje i niže razvijenim zemljama. Broj osoba oštećena vida od zaraznih bolesti je uvelike smanjen u posljednjih 20 godina.

U Hrvatskoj se prati broj osoba oštećena vida ali samo onih kod kojih postoji invaliditet temeljem tog oštećenja. Na taj način je u Hrvatskoj registrirano 17 979 osoba čiji je uzrok invaliditeta sljepoća i znatna slabovidnost te je na taj način prevalencija oštećenja vida, kao uzroka invaliditeta, 4 na 1000 stanovnika. Štand Udruge slijepih Krapinsko-zagorske županije obišla je i zamjenica župana Jasna Petek.

 

NAjčitanije